Zaharul brun
Spre deosebire de zaharul alb cristalizat pe care ne-am obisnuit sa-l consumam din abundenta, zaharul brun este mai valoros pentru ca nu este supus atat de mult procesului de rafinare. El se extrage din trestia de zahar si este cristalizat o singura data. Este alcatuit din cristale acoperite cu melasa care ii confera aspectul brun.
Zaharul turbinado
Zaharul turbinado se obtine prin zdrobirea trestiei de zahar pana se formeaza un lichid. Acest lichid este incalzit si evaporat pana cand rezulta un sirop consistent. Zaharul turbinado este rafinat prin spalarea intr-o centrifuga care indeparteaza excesul de sirop si de melasa. Zaharul turbinado este brun deschis si este considerat mai bun decat zaharul alb.
Zaharul demerara
Zaharul demerara provine din zona Guyana, bogata in plantatii de trestie de zahar. Are culoarea bruna si este folosit in special pentru obtinerea zaharului cubic brun pe care il preferam pentru indulcirea ceaiului sau a cafelei.
Zaharul muscovado
Zaharul muscovado este o specialitate britanica de zahar brun foarte inchis. Are un continut ridicat de melasa si cristalele mai mici decat cele ale zaharului turbinado. Continutul bogat in melasa ii asigura o cantitate mare de minerale naturale.
Zaharul verde
Zaharul verde (green sugar) este un indulcitor natural extras din frunze de Stevia Rebaudiana. Frunzele acestei plante sunt de 30-40 de ori mai dulci decat zaharul. Poate fi folosit de persoanele care sufera de diabet, nu produce carii si nu ingrasa.
Sucanatul
Sucanatul este un indulcitor obtinut din sucul de trestie integral deshidratat. Este bogat in vitamine, minerale si fitonutrienti intrucat nu i se adauga nimic si nici nu i se extrage altceva decat apa. Nu contine aditivi sau conservanti. Il poti achizitiona din magazinele bio sau de pe Internet.
Sfat: Poti folosi sucanatul la prepararea dulciurilor deoarece suporta temperaturile inalte.
Steviozida
Steviozida este un indulcitor natural cu o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul. Este considerata sanatoasa intrucat are efect hipoglicemic, hipotensiv pentru cei care au hipertensiune si antibacterian. Poate fi cumparata din magazinele bio sau de pe Internet.
Mierea
Mierea de albine nu este doar un indulcitor natural, ci si un veritabil medicament. Ea se numara printre putinele alimente care contin aproape toate vitaminele si mineralele necesare unui organism rezistent.
Sfat: Nu adauga mierea in preparatele fierbinti deoarece la temperaturi inalte devine toxica. Nu da copilului miere decat dupa varsta de un an, pentru a evita boala denumita botulism.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: chrissfruitmarket.com