Antena Căutare

Jocul cu nisip, terapie pentru toti copiii

Copiii sunt fascinati de jocul cu nisip. Este suficient sa ii privim cu atentie pentru a ne da seama cat de captivanta este aceasta activitate pentru prichindei. Si nu intamplator este asa. Psihologii au o explicatie: simplul contact cu nisipul are efect relaxant asupra copilului si, vom vedea in continuare, ca are chiar efect terapeutic.

Nisipul poate fi modulat cu ajutorul apei, copilul poate sa creeze ceva, poate face un lucru care are o insemnatate foarte mare pentru el


De la 2 ani si jumatate

Jocul in nisip poate fi mai mult decat un simplu joc. El este chiar o forma serioasa de terapie, pentru ca, potrivit psihologilor, aceasta este o modalitate excelenta prin care copiii isi rezolva prin propriile forte problemele si traumele. Cand acest joc este indrumat de un psiholog, vorbim deja despre terapia prin jocul cu nisip. Despre cum se desfasoara aceasta forma de terapie si care sunt avantajele ei ne vorbeste psihologul clinician Ioana Panculescu, specialist in terapia prin jocul cu nisip.

Articolul continuă după reclamă

Aceasta terapie este recomandata copiilor cu probleme emotionale, conflicte interioare, traume, putand fi practicata chiar si de la varste foarte mici: doi ani si jumatate-trei ani. "In cabinetul de psihoterapie, copilului i se pun la dispozitie doua ladite cu nisip: o ladita cu nisip ud si o ladita cu nisip uscat. De asemenea, micutul poate alege de pe rafturi figurine sau miniaturi din diverse categorii: oameni, personaje din povesti, desene animate, filme etc., animale do¬mestice si salbatice, plante, cladiri s.a.", spune psihologul Ioana Panculescu.

Cum se desfasoara sedintele

In prima faza, psihologul vorbeste cu parintii si le explica in ce consta aceasta terapie, fara ca acestia sa asiste ulterior la sedintele de terapie. Numai in cazul copiilor foarte mici, parintele este lasat la prima sedinta sa stea in cabinet, intr-un loc unde micutul sa stie ca mami sau tati este acolo si se simte in siguranta, insa parintele nu vede ceea ce creeaza copilul in nisip.

Iata cum i se poate adresa psihologul copilului: "S-ar putea sa am o sarcina pentru tine. Avem doua ladite, una cu nisip ud si una cu nisip uscat, poti folosi orice miniatura vrei de pe raft pentru a crea o poveste. Eu voi sta langa tine si voi realiza o harta. Atunci cand termini, eu voi fi langa tine si o sa ne uitam amandoi la imaginea creata in nisip".

Citeste si Jurnalul

FOTO: travelpod.com

Dezastrele prezentate la TV cresc anxietatea copiilor... Ce faci cand noua ta iubita are deja un copil?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x