- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
La mulți ani - Maria, Marian, Mariana, Marinel, Marinela, de Sfanta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de credincioși sâmbătă, 8 septembrie. Semnificația numelor este una de inspirație religioasă.
Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de sărbătoarea Sfintei Maria, 1,8 milioane dintre aceștia fiind femei. Urează-le și tu ”La mulți ani” sărbătoriților, trimițându-le cele mai frumoase mesaje și urări de La mulți ani!
Derivatele numelui Maria sunt Mariana sau Marinela. Aproximativ 51.000 de femei poartă aceste nume și își serbează onomastica. Urări de” La mulți ani” puteți fece și bărbaților: Marian, Marin, Marinel.
La mulți ani, Maria Marian, Mariana, Marinel, Marinela. Semnificația numelor
Maria este unul dintre cele mai întâlnite şi mai frumoase nume, deoarece astfel s-a numit Maica Domnului, Fecioara Maria, mama cea după trup a Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos. Maica Domnului este pentru creştini icoana dragostei fără sfârşit, ea rugându-se fără încetare pentru noi, oamenii. Este o pildă vie de sfinţenie, de bunătate şi smerenie.
Maria provine din limba ebraică: cea iubită, cea îndrăgită, acest nume fiind cel mai răspândit şi mai drag nume folosit de credincioşii ortodocşi.
Pentru orice fată sau femeie este o binecuvântare să poarte acest sfânt nume, ce arată dragoste, ocrotire şi smerenie, căci doar cel simplu, iubitor şi smerit poate fi îndrăgit şi iubit de cei din jur. "Iubirea! Este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului pentru a urca până la El." - Michelangelo Buonarotti.
Derivate: Mari, Mariana, Măria, Mărioara, Măriuţa, Mariţa.
Maria este unul dintre cele mai întâlnite şi mai frumoase nume, deoarece astfel s-a numit Maica Domnului, Fecioara Maria, mama cea după trup a Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos.
Marian este corespondentul masculin al numelui feminin Măria, mult mai popular în rândul românilor. Este de inspirație religioasă, provenind de la Sfântă Fecioară Măria, Mamă lui Iisus Hristos. Etimologia prenumelui este ebraică, unde se traduce prin "picătură de apa de mare". În etimologia egipteană, provine de la Maryam sau Myriam, care înseamnă "cel iubit".
Numele nu se pretează la prea multe diminutive sau apelative. Purtătorii acestuia au o personalitate debordantă și se impun rapid în grupuri și comunități printr-un farmec cu totul aparte. Sunt persoane ambițioase și perseverente, ceea ce le-ar putea atrage o mulțime de avantaje pe plan profesional, dar și personal.
Mariana este o fire comunicativă și adaptabilă, Mariana este o persoană simpatică și fermecătoare. Sociabila, Mariana nu este nici prea introvertită, nici prea extrovertita: se știe comportă în societate, îi place să comunice și știe să își păstreze intimitatea. Neîncrezătoare uneori, Mariana are nevoie de siguranță și stabilitate pentru a putea merge mai departe. Odată cucerită de amici sau de o persoană de sex opus, Mariana se dovedește a fi pur și simplu delicioasă și vorbăreață.
Numele Marinel este o variantă a numelui Marin. Prenumele masculin Marin, cu variantă feminină Marină, este de origine latină. Numele Marin vine de la adjectivul latin "marinus", ce înseamnă "marin, de mare". Numele este prezent din timpuri străvechi în țara noastră, variantă feminină fiind atestata în vechea Dacie într-o inscripție creștină de la Cluj-Napoca încă din anul 235).
Marilena are o personalitate puternică dar feminină, este o persoană onestă și directă, un amestec de răceală, rezervă și control dar și impulsivitate, de autoritate și agresivitate uneori. Această dualitate va provocă, de-a lungul vieții o mulțime de contradicții în sânul personalității sale. Chiar dacă este o persoană mândră, există cazuri în care Marilena se îndoiește de propriile sale capacități. Acest comportament derutant precum și capacitatea de a trece rapid de la o stare la altă se va simți în toate domeniile vieții. De exemplu, Marilena este capabilă să trăiască în alternantă o perioadă de meticulozitate extremă și o perioadă în care va fi complet delăsătoare.
Milioane de români sărbătoresc onmastica de Sfânta Maria Mică, 8 septembrie. Alte sărbători închinate Maicii Domnului sunt: Naşterea Maicii Domnului Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie; Bunavestire - 25 martie; Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sfânta Maria mare) - 15 august.
sursă: semnificatia-numelui.net
Rugăciune 9 septembrie. Rugăciune către Sfinții Ioachim și Ana... Caledar ortodox 9 septembrie! Sărbătoare mare! Ce sfinți prăznuim...