- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
"Asigurarea locuintei a devenit obligatorie incepand cu data de 15 iulie 2010, iar termenul pana la care persoanele aveau obligatia sa incheie aceasta asigurare a fost initial 15 ianuarie, insa la cererea Ministerului Administratiei si Internelor acest termen a fost amanat. Amanarea a fost solicitata, deoarece reprezentantii MAI au dorit sa introduca in lege ca asigurarea obligatorie sa nu se mai incheie daca exista deja asigurare facultativa", a explicat Catrinel Francu, reprezentant al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Dupa data de 15 iunie 2011, primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei.
Din numarul total de 8,5 milioane proprietati din Romania cu destinatia de locuinta, 75% sunt de tip A, iar restul de tip B. Prima obligatorie este de 20 de euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic). Suma maxima asigurata este de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 de euro pentru cele de tip B.
Din datele oferite recent de PAID (Pool de asigurare impotriva dezastrelor naturale), de la lansarea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor (15 iulie 2010) romanii au incheiat peste 420.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor. Polita PAID ofera acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile.
Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, a declarat recent ca majoritatea asiguratorilor locali nu sunt pregatiti sa faca fata, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurarii sau reasigurarea insuficienta a riscurilor de catastrofa acoperite. "Daca va uitati pe rapoartele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Multi asiguratori nu cedeaza in reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costa. Ei spera ca evenimentul asigurat pe care il acopera sa nu se intample si, la finalul contractului, sa ramana cu banii din prima in buzunar", a spus Constantinescu. Acesta a precizat ca majoritatea companiilor de asigurari au cel mult 5% din portofoliul property cedat in reasigurare, in timp ce nivelul optim ar fi de 30%. El a revenit ulterior cu precizari spunand ca face aceste declaratii in nume personal, in baza experientei pe care o detine.
CSA a transmis ca asiguratorii nu se confrunta cu probleme majore, reusind, in pofida scaderii subscrierilor, sa mentina rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009, si dispun de lichiditati pentru a-si onora obligatiile asumate fata de asigurati.
"Nu intra sub incidenta legii anexele, dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, precum si bunurile din interiorul locuintei. Nici persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie".
Citeste si jurnalul.ro