Antena Căutare

Mobilitate în locuință - 3 soluții de transport pentru persoanele cu dizabilități

Reducerea sau absența totală a mobilității cuiva, temporară sau permanentă, poate fi cauzată de diverse afecțiuni, mai mult sau mai puțin vizibile: amputări a membrelor inferioare, artrită (inflamare dureroasă a cartilajelor), scolioză, hernie de disc, paralizia cerebrală (cu spasme și degenerare musculară), distrofii, fibromialgie, etc.

Reducerea sau absența totală a mobilității cuiva, temporară sau permanentă, poate fi cauzată de diverse afecțiuni, mai mult sau mai puțin vizibile: amputări a membrelor inferioare, artrită (inflamare dureroasă a cartilajelor), scolioză, hernie de disc, paralizia cerebrală (cu spasme și degenerare musculară), distrofii, fibromialgie, etc.

Nevoi și grade de asistență diferite

De exemplu, un copil cu paralizie cerebrală și cu probleme motorii grave are nevoie de cărucior adecvat. Un bătrân care nu mai poate urca scările casei are nevoie de lift interior, de cadre, de cârje sau de bare de susținere chiar și pe plan orizontal. Mașinile de familie ar trebui echipate cu spații pentru cărucioare și ar trebui ca cei cu un handicap de deplasare dar cu membrele superioare funcționale să poată beneficia de adaptările mașinilor proprii pentru a putea conduce.

Ce este tehnologia asistivă

Articolul continuă după reclamă

Tehnologia vine în anii din urmă în ajutorul acestor semeni ai noștri cu produse care fac mobilitatea mai mare, măresc aria de operațiuni pe care o persoană cu handicap le poate face, permit interacțiunea cu mediul în moduri mai simple, mai inteligente și adaptate persoanei cu un anumit tip de problemă (de mobilitate, de comunicare, etc).

Multe invenții utile au fost puse pe piață și acestea se încadrează în ceea ce numim tehnologie asistivă (AT), termen general care include „orice element de echipament sau produs, indiferent dacă este dobândit pe cale comercială, modificat sau individualizat, care este utilizat pentru a crește, întreține sau îmbunătăți capacitățile funcționale ale indivizilor cu dizabilități” (Raportul Mondial privind Dizabilitatea, OMS, 2012).

La nivel mondial, dintr-o populație dată, în jur de 1% sunt utilizatori de scaun rulant. Pentru aceștia, un elevator pentru persoane cu dizabilități care să le facă mișcarea mai ușoară în orice spațiu este esențial.

Alte produse pentru persoane cu probleme de mobilitate

Elevatorul medical este un dispozitiv folosit în spitale sau reședințe pentru cei cu probleme permanente de mobilitate (tetraplegici, paraplegici). Are ham și tetieră și se folosește pentru a pune pacientul în pat sau pe fotoliu, în cada de baie etc.

Mai există elevator cu șenile, care „calcă” peste mai multe scări, și astfel pacientul imobilizat poate să urce sau să coboare treptele. Elevatorul electric are motoare electrice alimentate cu acumulatori.

Ascensorul pentru cei cu handicap locomotor, permite acționarea independentă chiar de către utilizator. Este racordat la o priză de 220V și poate fi instalat în clădiri de birouri și publice, scoli, universități, săli de conferințe, stadioane, hoteluri, locuințe.

Fotoliile rulante pliante pentru reședință

Acestea sunt dispozitive medicale ortopedice concepute pentru a ameliora mobilitatea persoanelor cu handicap locomotor permanent sau temporar, sau a celor care au avut accidente sau operații chirurgicale și nu își pot menține echilibrul temporar sau definitiv.

Ele au acționare manuală. Mai există pe piață scaune cu rotile active, cărucioare rulante pentru copii și adulți, menite sa ofere confort, stabilitate si libertate de miscare. Tot din această categorie fac parte cărucioarele cu acționare electrică și scuterele electrice.

Costul dispozitivelor de asistare a mobilității scade de la an la an, și se găsesc moduri tot mai inteligente și personalizate de asistență iar ele fac viața mai ușoară celor care au nevoie de ele. De aceea, în sprijinul oricărei nevoi de deplasare poate veni rapid un sistem inteligent de transport, menit să ofere confort și libertate de mișcare celor aflați în imposibilitatea de a se deplasa singuri.

Sfântul Daniel, 17 decembrie. Profețiile prorocului din groape cu lei... Calendar ortodox 18 decembrie. Cruce albastră în calendar. Cui spui La mulți ani...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x