Moșii de Toamnă 3 noiembrie. Data de 3 noiembrie 2018 este extrem de importantă pentru credincioși, când în calendarul creștin ortodox, Biserica Ortodoxă Română a rânduit pomenirea morților. Sărbătoarea celor trecuți în neființă ține cu cu rugăciuni, atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai, cu parastase, obiceiuri și superstiții de care românii țin cont până pe 8 noiembrie când pică Sfinții Mihail și Gavril. Credincioșii trebuie să se pregătească de Sâmbăta Morților, 3 noiembrie, încă din Ajun. Iată ce mare superstiție se respectă vineri, 2 noiembrie, una despre care tradiția spune că aduce ghinon și păcat dacă nu respectată cum a fost rânduită!
Moșii de Toamnă 2018. Cum prepari coliva de Sâmbăta Morților
Moșii de Toamnă 3 noiembrie. Rugăciunea puternică pe care s-o spui în Sâmbăta Morților
1 Noiembrie 2018. Care e programul cimitirelor din București de Ziua Morților
Moșii de Toamnă 3 noiembrie. Ce să nu faci în Ajun, vineri 2 noiembrie
În ziua praznicului Moșilor de Toamnă, cei morți sunt comemorați: se fac rugăciuni pentru sufletul lor, dar și pentru ala celor vii. Pentru Ziua Morților se fac pregătiri încă din Ajun, pentru ca sâmbăta să le prindă pe gospodine cu toate cele rânduite: colaci, colivă, lumânări tămâie - toate sunt pregătite pentru a fi aduse de Sâmbăta Morților la Sfânta Liturghie.
De asemenea, în Ajun de Moșii de Toamnă, vineri 2 noiembrie, credițelee și superstițiile sunt respectate cu strictețe.
Se spune că în Ajun de Sâmbăta Morților, adică în seara de vineri, 2 noiembrie, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. Vei face păcate și vei avea ghinion tot anul. De asemenea, ca să nu ai probleme mari, este bine să dormi în propria locuinţă, să nu faci vizite.
Zilele de pomenire ale morților se țin până la Sfântul Mihail și Gavril, pomeniți pe 8 noiembrie 2018. Se așează ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și tămâie lângă crucea are vegheaza somnul celui adormit.
Tradiția creștină spune că ofrandele oferite de sufletul celui adormit au puterea să mijlocească pe lângă Dumnezeu pentru iertarea unor păcate, săvârșite de acesta cu gândul sau cu fapta, în timpul vieții. Potrivit credinței creștine, toți cei care mor împăcați cu Dumnezeu, dar și cu semenii lor pe care au fost supărați în timpul vieții, se unesc cu Mântuitorul Hristos, primul care a biruit moartea.