Cum se manifesta anxietatea: Iti uiti punctele cheie si te pierzi in explicatii.
Strategia ta: Imprieteneste-te cu frica. Chiar inainte de a incepe prezentarea, mergi la baie si fa acest scurt inventar a sistemului nervos. „Anxietatea este normala. Problema apare cand oamenii incearca sa o ignore", spune psihologul Robert Rosen, autorul cartii „Doar de cata anxietate este nevoie. A-ti recunoaste frica te ajuta sa o controlezi". E ca si cum ai fi constient de propriul corp inaintea unui mare meci. „Deodata, exista suficienta anxietate cat sa iti dea energie si putere", spune Rosen
O petrecere plina de straini
Cum se manifesta anxietatea: Devii cel care sprijina peretele pe tot parcursul petrecerii
Strategia ta: Transforma totul intr-un joc: Vezi cati oameni poti cunoaste in jumatate de ora. Stai deoparte, alege-ti tintele, apoi ataca. Incepe prin a initia discutii cu cei de pe marginea unui grup mai mare sau al unui cerc de conversatie. Prin a include in mod secret si pe ceilalti in joc, nu esti pierdut intr-o mare de straini. In schimb, faci din fiecare subgrup social cate o misiune, spune Paul J. Rosch, presedinte al Institutului American de Stres. Un inceput sigur de conversatie este „Cum o cunosti pe gazda?"
Un interviu pentru un job
Cum se manifesta anxietatea: Vorbesti exagerat de repede si pari disperat
Strategia ta: Pune intrebari angajatorului. Cand esti foarte aproape de a obtine postul la care ai visat, anxietatea te poate determina sa pari un pic obsedat. Schimba rolurile, spune Rosch. Da, vrei sa fii placut, dar fa-l pe sef sa iti vanda chiar el jobul. Pune-i intrebari care sunt in afara normelor. Intreaba despre provocarile carora le-au facut fata cand departamenul sau compania a incercat sa faca o schimbare recenta, sau care sunt calitatile care te vor face sa iei locul sefului in 5 ani. Acestea arata pasiune si ambitie si il vor forta pe intervievator sa iti ofere o viziune autentica asupra culturii companiei.
Cum sa porti jeansi la munca... 5 obiceiuri sanatoase care te fac si sa arati mai bine...