- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Principalele manifestari ale miopiei:
-Neclaritatea vederii la distanta cum ar fi vederea la tabla, la scoala, televizor.
-Astenopie (oboseala oculara) - cei care prezinta aceasta afectiune au dureri de cap, mai ales in regiunea frontala, dureri oculare vagi, lacrimare. Daca inchid ochi si se odihnesc senzatiile neplacute cedeaza.
-Atitudine particulara - pentru a avea o vedere clara la distanta, miopul are tendinta de a strange ploapele. Tine materialele de citit aproape de fata
-Dureri de cap frecvente.
Cauzele care duc la aparitia miopiei
factorul ereditar
tinuta gresita la citit
lumina si tipar necorespunzatoare
factori interni: tulburari endocrine, boli de vecinatate, sinuzita, carente alimentare, boli oculare (cataracta).
Sfatul specialistului:
"Masurile de profilaxie trebuie luate atat la un miop, spre a preintampina diferite complicatii, cat si la toti copiii, in primi ani de scoala, pentru a evita pe cat posibil aparitia sau progresia miopiei. Iluminatul in salile de curs trebuie sa fie bun, bancile copiilor adaptate la marimea corpurilor, pentru ca scolarul sa nu fie obligat sa stea cu capul aplecat in jos, pozitia capului sa fie supravegheata, cartile tiparite in conditii bune, cu litere vizibile si de marime potrivita. Miopiile mici si medii raman dupa varsta de 20-25 de ani stationare", explica dr. Alina Gratiela Vlasca, competenta in ecografie oculo-orbitara.
Important!
Miopul trebuie sa urmeze anumite reguli de igiena oculara si generala. In primul rand, un mod de viata sanatos, exercitii in aer liber si o activitate oculara cat mai putin obositoare.
sursa: RevistaFelicia.ro
foto: Hepta.ro