Antena Căutare

Plantele de interior pentru incepatori

Iti plac plantele, dar nu stii cum sa le ingrijesti? Citeste sfaturile specialistului nostru in plante, Stefan Ditu. Un novice in floricultura trebuie sa aleaga intotdeauna plante usor de intretinut, care nu necesita tratamente cu ingrasaminte si conditii speciale de luminozitate si umiditate. In aceasta clasa se incadreaza foarte bine plantele cu frunzis (fara flori) de genul: dracaena, schefflera, scindapsus, ficus, areca, yucca zebrina, dar si plante cu flori de genul: aecmea, saintpaulia (violeta de Parma) sau guzmania.

Pozitionare
Dupa ce a fost cumparata, planta are nevoie de o perioada de aclimatizare de cateva saptamani. Trebuie ferita de lumina directa a soarelui si de curent. Nu trebuie udata prea mult sau sa aiba prea multa caldura. Trebuie sa fie ferita de curentii de aer sau de fumul de tigara.


Ingrasamant
Foloseste regulat ingrasamant. Se fertilizeaza o data la doua saptamani in perioade active (martie-octombrie) si o data pe luna in perioada de repaus, vegetativa (octombrie-martie). Foloseste insecticide, acaricide, fungicide pentru a-ti proteja plantele de daunatori pentru ca o planta fertilizata este mult mai rezistenta in fata bolilor. Mare atentie la dozare, mai bine subdozeaza, decat sa omori planta.

Pamant
Pamantul luat direct din gradina nu este favorabil plantelor, deoarece contine daunatori si agenti ai bolilor. Foloseste amestecuri speciale denumite composturi, care pot fi universale. Schimba pamantul daca planta e parazitata pentru ca primul stadiu de dezvoltare al daunatorilor este in sol.

Ghivece
Ghivecele se schimba cand devin neincapatoare pentru planta si radacinile ies prin gaurile de scurgere. Nu transplanta plantele cu flori atunci cand sunt in plina inflorire. Timp de doua saptamani de la transplantare nu aplica niciun tip de ingrasamant pana cand planta se acomodeaza in noul sol. Exista si in Romania ghivece speciale, numite hidroghivece, care au un recipient pentru apa care sta sub planta. Astfel planta isi ia cantitatea de apa de care are nevoie. Avantajul acestor ghivece este ca plantele trebuie udate o data la cateva saptamani.

Articolul continuă după reclamă

Stropitul
Foloseste apa calduta. Este indicata pentru aproape toate plantele. Peste noapte, tine apa intr-un vas pentru a mai pierde din clor si pentru a ajunge la temperatura camerei. Cel mai simplu mod de a afla cand trebuie sa uzi plantele este si cel mai bun: infige degetul aratator in sol pe adancimea unghiei. Daca varful degetului ramane uscat, este semn ca planta trebuie udata. Compostul trebuie sa umed, dar nu saturat de apa deoarece radacinile au nevoie de aer ca si de apa. Cere intotdeauna furnizorului de plante conditiile specifice de udare pentru plantele cumparate.

Bine de stiut
Cand cumperi plante pentru apartament este recomandat sa le alegi din magazinele specializate, cu personal calificat. Cauta plante robuste, sanatoase, fara frunze galbene sau flori ofilite. Nu iti alege ca si criteriu cel mai mic pret posibil in defavoarea calitatii. Nu cumpara plante care au fost tinute in conditii optime sau care curentii de aer. Incearca solul. Trebuie sa fie doar putin umed, nu uscat si nu imbibat cu apa. Cere furnizorului sa iti ofere conditiile speciale de ingrijire, inclusiv tipul de sol si de ingrasamant care trebuie aplicat.

Citeste mai multe in revista Good Homes. Sfaturile au fost oferite de Stefan Duta

Turism de shopping prin Europa... Un element decorativ aparte: gradina verticala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x