Antena Căutare

Plantele naturale - solutii decorative care nu dau gres niciodata!

Luna mai este cunoscuta de romani si sub denumirea de florar, lucru pe care nu l-am putut trece cu vederea mai ales ca, saptamana trecuta, in Parcul Herastrau din Bucuresti a avut loc expozitia Gradina de vara care a adus in atentia vizitatorilor cele mai noi specii de flori aparute pe piata din Romania, dar si binecunoscutele muscate sau petunii.

Au fost puse la vanzare plante de interior si de exterior, accesibile pentru toate buzunarele: de la plante mici si rasaduri care au costat cativa banuti pana la adevarati copaci al caror pret a ajuns pana la cateva mii de lei.

Fiecare vizitator a avut posibilitatea sa aleaga planta care se potriveste stilului lor de viata. Pentru cei pasionati de gradinarit au existat plante pretentioase, care au nevoie de atentie deosebita, iar, pentru cei aflati mereu pe fuga, firmele participante au oferit plante suculente care au nevoie de apa foarte rar si nu necesita ingrijiri speciale. Nu au lipsit de la expozitie nici designeri peisagisti care au dat sfaturi utile pentru amenajarea gradinilor, a teraselor si chiar a balcoanelor.

Andreea Andreescu, communication manager la Events, organizatorul expozitiei Gradina de Vara, a spus ca „pe langa flori pentru toate gusturile si buzunarele, 25 de florari din toata tara au adus la expozitie lucruri cu dichis care va fac gradinile si casele frumoase: seminte de flori si material saditor, ingrasaminte, gazon, masini si aparate de stropit, ghivece, accesorii pentru gradinarit, jardiniere, pavaj pentru alei, piscine, mobilier pentru gradina, parasolare, corpuri de iluminat si servicii profesionale de decorare a gradinii, la preturi speciale, care sfideaza criza. Au existat insa si oferte pentru cei pretentiosi: jacuzzi, piscine, cascade, foisoare, piatra ornamentala".

EXTERIOARE UNICE CU PLANTE EXOTICE

Articolul continuă după reclamă

Florile de gradina au facut parte, la expozitia de anul acesta, din categoria celor mai cautate si cumparate plante, conform declaratiilor organizatorilor. Muscatele, petuniile, craitele sau lobelia s-au numarat printre cele mai populare, dar si cele mai accesibile plante din punct de vedere al pretului. Un alt avantaj al lor este marimea, care permite pozitionarea cu usurinta atat in gradini, cat si pe balcoane sau terase. Deliciul vizitatorilor l-au facut insa plantele nou aparute pe piata autohtona, printre care se numara si magnolia grandiflora, planta decorativa special destinata gradinilor.

Originar din America de Nord, copacul este permanent verde, cu frunze lucioase, asemanatoare cu cele ale ficusului, si flori de culoare crem care emana un parfum asemanator cu cel al lamailor. Uimitor la acesti copaci decorativi este durata de viata de cateva sute de ani si faptul ca pot atinge inaltimi de pana la 25 de metri, insa au existat si cazuri exceptionale in care un astfel de copac a masurat 35 de metri inaltime. Din cauza ca provine dintr-o zona cu temperaturi mai crescute decat la noi, magnolia grandiflora are nevoie de ingrijiri speciale in primii ani de viata pana la aclimatizarea completa.

Bougainvillea, sau floarea de hartie, a acaparat atentia la fel de mult ca si magnolia. Este o planta mediteraneana, cu ritm rapid de crestere, care adora soarele, impresionanta prin abundenta florilor de culori diferite: rosu, mov, galben. Desi este o planta care da foarte bine la exterior, la noi este mult mai indicat sa fie plantata in ghivece care pot fi adapostite in interior pe timpul iernii, data fiind sensibilitatea crescuta a plantei la temperaturi scazute.

UN STROP DE VERDE IN FIECARE LOCUINTA

Gama plantelor de interior prezentate la expozitie a fost destul de diversificata, incepand cu flori clasice pana la copacei de dimensiuni mici. In materie de plante mici, au fost preferate violetele sau spathifillum, azaleele si yucca, dar si numeroasele specii de orhidee care par sa fie tot mai apreciate in ultimul timp. Calele au beneficiat si ele de interesul vizitatorilor datorita duratei de viata prelungite.

O planta recomandata pentru interior a fost medilina magnifica. Poate ajunge la inaltimi de pana la 1,5 metri, are nevoie de umiditate si de un loc semiumbros cu temperatura constanta. Ana Maria Grigoriu, reprezentant Brisk Services, spune ca planta „infloreste de la inceputul toamnei pana la debutul primaverii acoperind exact acea perioada cand restul plantelor sunt in plina hibernare oferind niste spectaculoase flori roz, care atarna din cauza greutatii, la capatul ramurilor".

O planta decorativa de interior care a starnit mereu reactii de admiratie datorita formei pe care o are este bonsaiul, care si de data aceasta a reusit sa iasa in evidenta. Multe persoane care cumpara sau primesc un bonsai se plang insa ca nu reusesc sa il tina in viata mai mult de cateva luni sau chiar saptamani. Traian Saplacan, manager la Floraria Tria's, ne-a dat cateva sfaturi despre cum sa ii ingrijim.

Cel mai important lucru care trebuie stiut despre ei este ca o data pe an, fara sa tina cont de anotimp, bonsaii isi pierd frunzele, se scorojesc si dau impresia ca sunt bolnavi, ba chiar ca s-au uscat. In ciuda acestor lucruri, ei trebuie udati in continuare, la acelasi interval de timp si tinuti in aceleasi conditii ca si pana atunci. Dupa ce isi revin, infloresc pentru ca dupa alte sase luni sa isi piarda din nou frunzele.

Desi iubesc lumina, bonsaii nu se asaza in locuri in care razele soarelui ar putea sa bata direct pe ei. Intervalul de timp la care trebuie udati nu este unul standard, dat fiind faptul ca timpul necesar evaporarii apei difera de la o locuinta la alta. Va puteti orienta insa in functie de starea pamantului, care trebuie sa fie in permanenta umed. Crengutele uscate se elimina prin taiere si o data cu ele se elimina si lastarii prea lungi: orice crenguta noua se taie dupa cea de-a treia frunza. Astfel, copaceii raman compacti si se respecta etajarea lor.

Bonsaii nu au nevoie de tratamente speciale, ci doar de ingrasaminte sau compost, care se pune de toamna pana primavara. De regula, atunci cand cumparati un bonsai, indiferent de varsta sau marime, el ar trebui sa fie livrat impreuna cu instructiunile de folosire.

PLANTE FARA PRETENTII

Expozantii prezenti saptamana trecuta la Gradina de vara si-au amintit si de iubitorii de plante care nu beneficiaza de timpul necesar ingrijirii lor.

Nolina, sau piciorul de elefant, este o planta suculenta, cu ritm lent de crestere si forme spectaculoase, care are nevoie de apa o data la doua-trei saptamani. Aceleasi caracteristici sunt prezente si la zamioculcas, sau planta nemuritoare, care are capacitatea de a retine apa si care se uda cat mai rar, mai ales ca excesul de apa duce la putrezirea radacinilor. Aceasta din urma se fertilizeaza o singura data pe luna si se adapteaza atat la lumina, cat si la semiumbra.

SFATURI PENTRU AMENAJAREA SPATIILOR VERZI EXTERIOARE

Primul sfat venit de la specialistii in domeniul florilor este sa evitati aranjamentele de tip arlechin. Se poarta intr-adevar florile viu colorate, dar aranjate pe grupe de culoare si pe etape de inflorire. Pentru perioada primaverii sunt indicate panselute, primule si lalele precum si narcise sau zambile. Begoniile si fucsia fac apoi trecerea la vara alaturi de petunii si muscate care rezista pana toamna tarziu, cand le puteti inlocui cu crizanteme, aster, ercica si calluna.

Nu uitati nici de ornamentele pentru terase si gradini a caror alegere depinde foarte mult de stilul si personalitatea fiecaruia, dar si de tipul si amplasamentul locuintei. Astfel puteti opta pentru stilul rustic, cu accesorii din teracota si fier forjat, pentru unul dintre stilurile francez, italian sau modern. Cel mai indicat este sa apelati la unul dintre numerosii consilieri pe probleme de peisagistica pe care ii puteti gasi la unele florarii si care nu numai ca va pot da sfaturi cu privire la proiectarea si amenajarea gradinilor si teraselor, dar va pot ajuta si la intretinerea lor.

citeste Jurnalul National

Eurocucina 2010 – Bucataria cameleon... Experienta obtinerii unui bronz... cu henna...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x