Antena Căutare

Produse bio, pe pofta oricui

Alimente organice, biologice sau ecologicea? Sau mai simplu, produse "bio", asa cum le cunoaste toata lumea. Sunt aceste alimente un moft sau o necesitate?

Daca tinem cont ca ajung pe mesele noastre fara a fi tratate cu ingrasaminte chimice, cu pesticide, fara interventia ingineriei genetice, atunci e clar ca alimentele bio nu sunt un moft.

"In contextul poluarii globale, aceste alimente sunt o necesitate. Ele vor ramane intotdeauna mai curate decat produsele obtinute in mod conventional. Produsele organice sunt urmarite pe tot parcursul lantului alimentar - de la solul in care sunt cultivate cerealele cu care sunt hranite animalele si pana la modul de viata al acestora.

Alimentele obisnuite pot fi contaminate cu diferite substante cu actiune negativa asupra sanatatii", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Avantaje
Specialistul nostru ne explica avantajele alimentelor organice. Deoarece nu sunt contaminate cu pesticide, cu micotoxine, produsele organice certificate pot preveni imbatranirea precoce, bolile cronice.

Articolul continuă după reclamă

Pesticidele folosite la scara larga in agricultura traditionala afecteaza sistemul nervos, iar micotoxinele pot provoca intoxicatii grave atat la animale, cat si la oameni. Nici produsele obtinute de la animale care au fost tratate cu hormoni de crestere sau antibiotice nu pot fi numite alimente organice.

Dimpotriva, consumul unor asemenea alimente prezinta numeroase pericole pentru sanatatea noastra: de la aparitia tulburarilor hormonale si pana la cresterea riscului de cancer.

Legume, fructe, oua
Orice aliment poate deveni organic - de la legume, fructe si pana la carne, oua, lactate - cu conditia sa fie respectate regulile de productie. Atentie insa! Acest lucru nu inseamna ca un aliment organic este si dietetic.

"Pentru ca un aliment ecologic, biologic sau organic sa fie sanatos, trebuie ca si corespondentul lui obisnuit sa fie sanatos. Sa luam ca exemplu zaharul rafinat.

Fie ca este obtinut din sfecla modificata genetic, din sfecla obisnuita sau din sfecla cultivata in sistemul ecologic, zaharul are tot 4 calorii/gram si ridica aceleasi probleme daca este consumat in exces. Cu totii stim ca painea alba nu este sanatoasa.

Recomandarea este valabila si in cazul painii albe obtinuta din faina ecologica. In privinta grasimilor, lucrurile stau la fel. Un produs poate fi obtinut in conditii ecologice, dar daca predomina grasimile saturate, de origine animala, nu este sanatos", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

In ceea ce priveste aspectul, nu este nici o diferenta intre un produs ecologic si unul clasic. In urma cu cativa ani se acredita ideea ca fructele, legumele obtinute in acest sistem sunt mai mici, mai pipernicite decat cele obtinute in sistemul conventional. Este o perceptie falsa insa!

Atat in tara noastra, cat si in strainatate, alimentele organice sunt mai scumpe. Pe piata romaneasca, gama produselor organice este destul de restransa. Majoritatea acestor alimente sunt aduse din strainatate (unele conserve de legume, fructe, unele produse de panificatie).

Valabilitate
Alimentele biologice au un termen de valabilitate mai mic decat alimentele obisnuite, deoarece nu contin aditivii alimentari de sinteza - conservantii, colorantii, agentii de sapiditate, de ingrosare.

Conservatii chimici sunt inlocuiti cu conservanti naturali, acidul lactic, de exemplu. Lipsa conservantilor face ca salamul, laptele fermentat biologic sa se altereze mai rapid. Mezelurile biologice sunt mai bune, gustul lor este natural. Pentru a se conserva, unele alimente sunt tratate termic.

Avertisment
In ultimii ani, rapoartele OMS au inregistrat o crestere alarmanta a cazurilor de diabet, afectiuni cardiovasculare, obezitate sau cancer. Principalul vinovat este alimentul.

Suntem ceea ce mancam, iar daca vrem o stare de sanatate cat mai buna, atunci trebuie sa ne alegem cu grija ceea ce punem pe masa. In tari ca Austria, Germania, Anglia, produsele biologice ocupa aproximativ 10% din piata. In agricultura ecologica, ingrasamintele chimice sunt inlocuite cu cele organice, de aceea produsele biologice nu contin nitrati. In doze mari, nitratii pot provoca probleme sangvine si chiar cancer.

Sfatul medicului
Principiile de nutritie sunt aceleasi fie ca alegem alimentele obisnuite sau pe cele organice. "O dieta monotona in care domina alimentele organice nu este mai buna decat una cu alimente obisnuite, daca nu are varietate.

Daca regimul nostru se bazeaza pe carne si produse din carne, dupa un timp pot aparea dezechilibrele metabolice, cum ar fi guta. Si asta indiferent ca am ales carnuri provenite de la animale crescute in sistemul ecologic", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Citeste jurnalul.ro

Foto: enviro2b.com

Reguli de baza, pentru o gradina eleganta... Culorile din farfurie - o salata mai sanatoasa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x