- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Stai la casa? Iti doresti sa faci o investitie pentru confortul termic al locuintei tale? Ai aflat de cea mai noua tehnologie, cea a pompelor de caldura? Vrei sa tii pasul cu schimbarea, dar ai mai multe intrebari despre ce implica o pompa de caldura?
Pompele de caldura sunt de mai multe tipuri: sol-apa, aer-apa si apa-apa, asadar folosesc energia termica din aer, apa sau din sol.
Cele mai raspandite si eficiente sunt pompele de caldura care folosesc energia geotermala (energia de la soare stocata in pamant).
Afla raspunsurile la intrebarile frecvente care se pun in legatura cu pompele de caldura sol-apa.
Ce este o pompa de caldura sol-apa?
O pompa de caldura este un sistem complet utilizat pentru incalzirea si racirea locuintei, transferand energia dintr-o sursa cu temperatura mai calda la una cu temperatura mai scazuta.
Pompa de caldura geotermala foloseste caldura stocata in pamant pentru a ne incalzi iarna si a ne oferi racoare pe timpul verii.
Principiul este ca si in cazul frigiderului. Daca vei pune mana in spatele lui, pe grila metalica, vei simti caldura care a fost scoasa din alimentele din interiorul frigiderului (energia termica absorbita).
Cum ajunge caldura din pamant in casa mea?
Exista pompe de caldura cu colector orizontal sau cu sonde verticale. In cazul dintai, colectorii orizonatali absorb energia solara depozitata in sol prin serpentina asezata la o adancime de 1.5 - 2 m. Este important sa fie suficient spatiu in curte.
Pompele de caldura sol-apa cu sonda verticala au un cost de instalare mai mare, dat fiind forajele cu adancimi de 70 - 140 de metri, insa prezinta siguranta ca temperatura va fi constanta pe tot parcursul anului (nu exista oscilatii, asa cum se intampla in cazul solului de la suprafata). Cu ajutorul unui agent termic format din apa si antigel care circula prin forajele geotermale, se extrage caldura din pamant si, prin intermediul pompei de caldura se transfera in interiorul casei.
Poate o pompa de caldura sa asigure incalzirea casei in procent de 100%?
Raspunsul este DA. Este foarte important sa fie angajata o firma cu experienta, astfel ca daca intreaga executie este bine dimensionata, sistemul asigura caldura in timpul iernii, racirea in timpul verii si apa calda menajera.
Cat de eficienta este o pompa de caldura?
Pompa de caldura poate sa produca in medie 4 kWh energie termica din fiecare 1kWh de energie electrica consumata. In medie, costurile de functionare cu pompele de caldura sunt cu aproximativ 75% mai mici decat dispozitivele electrice de incalzire. Costurile de racire sunt cu 25% - 50% mai scazute in comparatie cu aparatele de aer conditionat conventionale. In plus, deoarece pompa de caldura furnizeaza si apa calda, economiile sunt prin urmare si mai mari.
La ce trebuie sa ma astept din punct de vedere al mentenantei?
Nu ai nici cea mai mica grija in aceasta privinta. Nu sunt necesare revizii, costuri suplimentare de intretinere, elemente in plus de siguranta.
Este adevarat ca pompele de caldura au cel mai mic impact asupra mediului?
Da. Pompele de caldura folosesc o sursa inepuizabila, energia pamantului. Acestea folosesc doar o unitate de energie electrica pentru a produce 4 unitati de caldura. Emisiile de bioxid de carbon sunt diminuate in mod semnificativ.
Cum sa te reinventezi la 40 de ani... Calendar ortodox 3 aprilie. Ce să nu faci în Marțea Mare...