Antena Căutare

Reteta zilei: Rata coapta domol cu condimente si sos de mere

Este o reteta perfecta pentru masa de Revelion!

Ingrediente:

PENTRU RATA

- 1 rata, de aproximativ 1,5 kg;

- 1 lingurita ulei de floarea-soarelui;

- 1 lamaie, injumatatita;

- 1 baton de scortisoara;

- 2 catei de usturoi, zdrobiti;

- 1 anason stelat;

- 500g de cartofi mici;

- 4-6 fire de nasturel (sau frunze mici de salata), pentru decorat.

PENTRU SOSUL DE MERE

- 3 mere;

- 25g de unt;

- 1 anason stelat;

- ¼ lingurita praf de scortisoara;

- ½ baton de scortisoara;

- 150ml suc de mere;

Mod de preparare:

1. Se incinge cuptorul la 140º C/gaz 1, apoi se inlatura maruntaiele si excesul de grasime din interiorul ratei. Folosind o furculita mare se inteapa usor exteriorul pe intreaga suprafata - trebuie intepata doar pielea, fara a strapunge carnea.

2. Se condimenteaza generos interiorul cu sare, piper si se umple cu scortisoara, usturoi, lamaie si anason. Se unge exteriorul cu putin ulei si se asezoneaza cu sare si piper. Se asaza rata intr-o tava de copt suficient de mare, astfel incat sa cuprinda si cartofii care vor fi adaugati mai tarziu. Tava se pune la cuptor pentru doua ore, avand grija sa se intepe rata din cand in cand. Intre timp, se pun cartofii la fiert pentru 10 minute, astfel incat sa fie aproape facuti.

3. Cand au trecut cele doua ore, se scoate tava din cuptor si se creste temperatura la 220º C/gaz 7. Rata se scoate din tava, asezand-o separat. Se scurge cu grija jumatate din cantitatea de grasime acumulata. Se pun cartofii in tava, se amesteca astfel incat sa fie unsi pe toata suprafata cu grasimea ramasa si se imping spre marginile tavii. Se asaza rata in spatiul ramas in mijlocul cartofilor si se pune tava inapoi la cuptor inca 20-30 minute, pentru a se rumeni frumos.

4. Intre timp, se pregateste sosul de mere. Se curata merele de coaja, se taie in felii subtiri si se arunca mijlocul cu semintele. Intr-o tigaie, se topeste untul pana fierbe, se adauga feliile de mar si condimentele si se amesteca usor pentru ca untul sa imbrace feliile de mar.

5. Se adauga 100ml din sucul de mere, se acopera tigaia si se lasa sa fiarba usor pentru 10 minute, amestecand din cand in cand. Daca merele incep sa se usuce in tigaie, se mai adauga putin suc de mere. Sosul se fierbe pana cand merele capata consistenta unui piure.

6. Se scoate tava din cuptor si rata se asaza pe un tocator, pentru a se raci. Tava se tine la cuptor pentru inca 20 minute pana cand cartofii s-au rumenit. In acest moment este gata pentru portionat si aranjat in farfurii.

7. CUM SA PORTIONEZI RATA 1. Se lasa rata la racit si, atunci cand nu mai este fierbinte si poate fi atinsa cu mana, se taie intre piept si pulpa. Se forteaza pulpa pana se desprinde osul mare de corpul ratei si apoi se taie pana jos. 2 Pentru piept, se taie carnea pe ambele parti ale osului pieptului si se desprinde cu degetele pana se ajunge la aripa. Se taie cu cutitul prin ligamentul aripii. 3 Pulpa desprinsa in primul pas se taie in doua la nivelul ligamentului, separand ciocanelul de restul pulpei. 4 Se taie pieptul in 4-5 felii groase.

8. CUM SA ARANJEZI FARFURIA CA UN PROFESIONIST 1 Pe o farfurie, se sprijina ciocanelul de pulpa superioara, astfel incat ciocanelul sa fie indreptat in sus. 2 In partea opusa a farfuriei, se asaza feliile de piept, in forma de evantai. 3 Asaza langa rata o gramajoara de cartofi, injumatatiti daca sunt mari. 4 Se aranjeaza o lingura de sos de mere langa rata si se infige in mijloc un fir de nasturel.

Citeste si Good Food!

Desert: Macarons de ciocolata... Top 10 clisee din CV-uri care garanteaza esecul la angajare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x