Antena Căutare

Roadele Calabriei in... sticlute

Intre Soare si mare se coc cele mai neobisnuite fructe - bergamotele. Aroma lor mai putin obisnuita confera o aura de mister parfumurilor rafinate.

In sudul Italiei, in Calabria, pe coastele insorite creste o specie de citrice mai putin intalnita in alta parte a lumii. Se numeste bergamota, are o culoare asemanatoare cu cea a unei lamai inca necoapte si forma unei pere ce sufera de... timiditate.

Daca ii dai la o parte coaja vei simti parfumul puternic de portocala amestecat cu altceva, pe care-l poti defini mai greu, o aroma de condimente pretioase. Cat despre gust, este atat de amar incat un grepfrut vi s-ar putea parea cel mai delicios desert.

Evident, bergamotele isi gasesc cu greu loc in bucatarii (desi locuitorii din Calabria le-au gasit totusi o intrebuintare pe placul gurmanzilor care vor sa fie mereu in descoperirea ineditului - inghetate, jeleuri sau bomboane), dar sunt excelente in industria parfumurilor.

Dupa culegerea fructelor (procesul are loc din noiembrie si pana inspre martie, conditiile climaterice facand posibil acest lucru) si sortarea lor, bergamotele sunt duse in atelierele traditionale de unde se va extrage uleiul esential.

Articolul continuă după reclamă

In trecut, aceasta operatiune se facea manual, presand pur si simplu coaja citricelor. La sfarsitul secolului al XIX-lea insa, Nicola Barilla inventa o masinarie - „La Macchina Calabria" - care folosea forta abraziva pentru a extrage o cantitate si mai mare de ulei intr-un timp si mai scurt.

Sunt necesare nu mai putin de 200 kilograme de fructe pentru a obtine un litru de esenta. Pretul nu este insa foarte mare, cel mult 62 de euro. Cu toate acestea, este indispensabil datorita celor 350 de componente chimice, care au rolul de a fixa celelalte uleiuri esentiale dintr-un parfum. Ca un dirijor care stabileste locul fiecarui artist in cadrul orchestrei.

Cele mai multe parfumuri masculine - inclusiv reteta originala de Apa de colonie inventata in se¬colul al XVII-lea - au uleiul de bergamota printre ingrediente. De asemenea, este folosit in aromoterapie - asociindu-se foarte bine cu esente de musetel, lamaie, portocala, lavanda sau ylang-ylang - sau in tratamentele cosmetice.

Astfel, in casa se poate prepara o masca exfolianta pentru o piele foarte fina. Se amesteca intr-un vas miezul unei papaya impreuna cu trei picaturi de ulei de bergamota si o jumatate de lingurita de miere. Se aplica pe fata si pe gat, iar dupa aproximativ o jumatate de ora se maseaza usor si se indeparteaza cu apa rece.

Bergamotele sunt folosite si pentru a da o aroma puternica ceaiului Earl Grey. Legenda spune ca in urma cu aproape 200 de ani, Earl Charles Grey, agent diplomatic in China, ar fi primit de la un inalt demnitar chinez o cutiuta cu ceai.

I-au placut atat de mult aroma si gustul, incat la intoarcerea in tara a incercat sa reproduca reteta, adaugand alaturi de ceaiul negru si bergamota din Calabria. Nu se stie daca reteta originala chinezeasca continea acest fruct, dar a prins atat de bine, incat o ceasca cu ceai poate fi cel mai potrivit rasfat pentru o dupa-amiaza mai putin insorita.

Sau ati putea servi un lichior obtinut din coaja rasa de bergamota pusa la macerat in alcool. Culoarea sa galbena ca cea a paiului de grau si gustul foarte intens sunt pretexte pentru clipe desavarsite.

Citeste jurnalul.ro

Intra in Muzeul Modei de la Los Angeles... Riscul aparitiei de cancer la colon la barbati, redus printr-o viata sanatoasa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x