- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Conform studiilor, parerile sunt impartite. Nu se poate spune cu precizie care este cea mai buna metoda de a naste pentru gravidele suferinde de miopie. Totul depinde de gradul de miopie. Este adevarat ca pe parcursul sarcinii dioptriile pot creste", spune medicul Ruxandra Simionescu.
Insa nu aceasta este cea mai mare problema pentru o gravida cu miopie. "Acestor femei noi le recomandam limitarea eforului fizic. De ce se intampla asta? In cazul unei miopii forte exista o serie de modificari de fund de ochi, ale retinei. Din cauza acestor modificari, exista pericolul decolarilor (dezlipirilor) de retina", mai averizeaza medicul consultat de Jurnalul de sanatate.
Dezlipirea de retina reprezinta separatia retinei de straturile care o sustin. Implicatiile sunt grave, deoarece, in lipsa tratamentului, dezlipirea de retina poate cauza afectarea severa a vederii. Din acest motiv, dezlipirea de retina este considerata o urgenta medicala care necesita interventie chirurgicala imediata.
In cazul acestor gravide, se poate recomanda nasterea prin cezariana, pentru ca efortul pe care-l implica travaliul si expulzia pot duce la o decolare de retina. "Gradul de miopie de la care pot aparea aceste situatii (decolarile de retina) difera de la femeie la femeie.
Unele studii arata risc de decolare de retina in cazul gravidelor cu dioptrii peste 4,50 D. Alte studii indica riscuri in cazul femeilor cu dioptrii mai mari de 6.00 D. Este indicat ca femeile insarcinate, cu probleme oftalmologice de tipul miopiei mari sau forte, mai ales daca au si modificari degenerative ale fundului de ochi (coroidoza miopica, degenerscenta lattice), sa faca un control la inceputul sarcinii si spre sfarsitul acesteia, pentru a se verifica stadiul miopiei.
Anuntati-l pe ginecolog!
Gravidele trebuie sa il anunte pe ginecolog ca sufera de miopie. "De multe ori, ginecologul nu are de unde sa stie ca gravida a carei sarcina o supravegheaza este mioapa. Miopia nefiind o boala dureroasa, pacientele nu se plang. Mai mult, acum, cand utilizarea lentilelor de contact a luat amploare, miopia poate trece neobservata. Abia in ultimele luni de sarcina, gravidele il anunta pe medic ca sufera de miopie, solicitand eventual o operatie de tip cezariana."
Colaborarea intre medicul oftalmolog si cel ginecolog are ca scop supravegherea hipertensiunii. "Pentru ca la gravide hipertensiunea poate duce la preeclampsie, eclampsie si uneori la moartea mamei si a fatului. Nivelul tensiunii arteriale se verifica clinic, prin masurarea tensiunii arteriale, si prin control oftalmologic, respectiv examinarea fundului de ochi", precizeaza medicul Ruxandra Simionescu.
De stiut!
● Gravidele cu miopie sunt mai atente la problemele lor decat cele care sufera de hipermetropie (vedere incetosata), deoarece un miop stie cum e sa nu vezi, pe cand un hipermetrop... "descopera" aceasta neplacere abia la varsta a doua.
● Afectiunile oculare sunt ereditare. In proportie covarsitoare, daca mama sau tatal sufera de miopie sau de hipermetropie, problema se va transmite si la copii.
● Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste. Complicatiile fetale sunt: suferinta fetala, moartea in utero sau moartea la nastere. Complicatiile materne sunt: eclampsia, hematomul retroplacentar, insuficienta renala acuta, edemul cerebral, hemoragiile masive si tulburarile coagularii sangvine.
● Eclampsia este o afectiune grava, care survine, in general, la sfarsitul sarcinii, caracterizata prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale. In absenta unui tratament, eclampsia poate periclita viata mamei si in aproximativ 50% din cazuri pe cea a copilului.
Citeste si Jurnalul National
Foto: eye-vision-center-atlanta.com
VIDEO! Boboteaza - traditia botezului cu apa... VIDEO! Afla care sunt tipurile sanatoase de branza!...