Antena Căutare

Scoaterea Sfintei Cruci, 1 august. Cum se face corect semnul crucii?

1 august, zi de mare însemnătate pentru creștini. În calendarul ortodox august 2019 este ”Scoaterea Sfintei Cruci”, o zi cu dezlegare la ulei și vin.

Scoaterea Sfintei Cruci, 1 august. Cum se face corect semnul crucii?
semnul crucii

1 august, zi de mare însemnătate pentru creștini. În calendarul ortodox august 2019 este ”Scoaterea Sfintei Cruci”, o zi cu dezlegare la ulei și vin.

Semnul crucii este unul dintre cele mai vechi ritualuri simbolice, care marchează cele patru direcții ale Crucii de pe Golgota. Semnul crucii, ca mărturie a evlaviei pentru divinitate, trebuie executat corect, după niște reguli clare. În plus, trebuie știut și în ce momente credincioșii pot semnul crucii.

Ce este semnul crucii și când se face el

Semnul crucii este un gest ritual simbolic care marchează cele patru direcții ale Crucii de pe Golgota. El arată și iubirea lui Dumnezeu de către om cu toată inima, cu tot sufletul, mintea și cu toată puterea sa. Semnul crucii este făcut cel mai adesea atunci când se rostește numele Sfintei Treimi, ca semn de evlavie față de un sfânt, un obiect sau o persoană sfințite, la începutul sau la sfârșitul rugăciunii, pentru a arăta smerenie sau aprobare sau în numeroase alte ocazii diferite, în funcție și de practica locală/națională sau de evlavia personală. Unii creștini ortodocși fac semnul crucii chiar de mai mult de o sută de ori în timpul unei slujbe mai lungi sau al Sfintei Liturghii.

Despre frecvența cu care putem face semnul crucii, există prima referință în scrierile lui Tertullian, care afirmă despre creștini că "la fiecare pas și la orice mișcare, când intră sau ies, când ne punem hainele și încălțămintea, când mergem la baie, când stăm la masă... în toate lucrările noastre zilnice ne însemnăm pe frunte cu semnul". Astfel, în orice moment al zilei simțim nevoia, o putem face.

Citește și: Calendar ortodox 1 august 2019. Scoaterea Sfintei Cruci

Cum se face semnul crucii

În general, în practica ortodoxă este folosită mâna dreaptă. Degetul mare, indexul și degetul mijlociu sunt împreunate într-un singur punct, în timp ce inelarul și degetul mic sunt ținute în palmă. Cele trei degete astfel împreunate se pun pe frunte, apoi coboară spre piept; de acolo, mâna merge către umărul drept, iar apoi ea merge orizontal către umărul stâng. În timp ce se face semnul crucii, se rostește "în numele Tatălui" (când mâna e pe frunte), "și al Fiului" (când mâna coboară pe piept), "și al Sfântului Duh. Amin" (când mâna se duce de la un umăr la celălalt). Cele trei degete împreunate simbolizează Sfânta Treime, cele trei Persoane împărtășind aceeași Esență (natură). Celelalte două degete, strânse unul lângă celălalt și ambele în podul palmei reprezintă dubla natură, umană și divină, reunite în persoana Domnului Iisus Hristos.

Ortodocșii Orientali (precalcedonieni) și creștinii occidentali (catolici) fac a doua parte a semnului crucii de la stânga la dreapta. Unii credincioși ortodocși fac o cruce mai largă, alții una foarte mică. Unii vor spune "și al Sfântului Duh" (fără "Amin") când mâna merge de la un umăr la altul. După ce se sfârșește semnul crucii, mâna se poate întoarce pe piept. Uneori semnul crucii poate fi însoțit de alte cuvinte, precum cele din Rugăciunea lui Iisus într-o formă sau alta sau, pur și simplu, de "Doamne miluiește" sau "Doamne ajută".

Semnul crucii a fost folosit încă din vremea Bisericii primare, atât în cult cât și, din când în când, ca semn de recunoaștere, de apartenență la comunitatea creștină, ca un semn de prietenie într-un anumit sens, din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor.

Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului 2019. Cele mai importante reguli pentru a ține un post corect

1 august, Scoaterea Sfintei Cruci. Rugăciunea aducătoare de iubire și minuni în dragoste... Meteo București 2 august. Vremea pe ore: atmosferă de vară, cu temperaturi foarte ridicate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x