In primul rand, cand pui doi copii impreuna, trebuie sa nu fortezi nota. Daca ei nu vor sa interactioneze prea mult, nici nu trebuie sa ii obligi, atata timp cat par sa se simta bine asa.
De multe ori copiii aleg sa se joace intr-un mod solitar, chiar daca sunt in compania altora. Ei ar putea sa se ignore pe tot parcursul timpului petrecut unul langa celalalt.
Daca in schimb, urmaresc din cand in cand ce face partenerul lor de joaca, ar trebui sa fii atenta la ei. E posibil ca la un moment dat sa intre in vreo disputa pentru o jucarie. In acest caz, este important sa ii separi, fara a lua partea unuia sau altuia. Copilul caruia nu i se va da dreptate va tine minte acest lucru si va fi mai putin dispus sa se mai joace cu celalt. E recomandat sa il mustri doar pe unul dintre ei daca acesta este violent si il loveste pe celalt. In acest caz, el trebuie sa inteleaga ca un astfel de comportament nu este tolerat.
De asemenea, daca observi ca unul dintre copii priveste cu mult interes jucaria celuilalt si banuiesti ca o vrea, poti sa intervii. Intreaba-l daca ar vrea sa i-o ceara. Apoi roaga-l pe celalt copil sa imprumte jucaria. Daca nu vrea, raspunde-i celui refuzat sincer "El se joaca acum cu ea, hai sa ne jucam cu altceva mai frumos." Daca ii creezi impresia ca poate gasi si el altceva interesant, vor scadea sansele aparitiei unui conflict.
Trebuie sa ii urmaresti si sa intervii in jocul lor chiar si cand nu se cearta, pentru ca uneori copiii provoaca un conflict doar pentru a atrage atentia parintilor.
Nu trebuie nici sa lasi sa se creeze invidii intre ei, ci sa ii lauzi in mod egal si sa ii incurajezi sa se ajute unul pe celalat (atunci cand construiesc ceva cu piese lego de exemplu). In timp, ei vor invata ce inseamna colaborarea si munca in echipa.
Criza financiara? Discuta problema cu jumatatea ta!... Un altfel de mic dejun: tartine verzi...