Antena Căutare

Sfaturi parinti: Cum e mai bine - cu bona sau cu bunica?

Dupa ce aducem pe lume un copil, urmatoarea preocupare majora este: ce facem cand terminam concediul de maternitate? Cine va sta cu copilul? Ne luam bona, o rugam pe bunica sa stea cu cel mic? Grea intrebare, al carei raspuns il vom afla numai dupa ce punem in balanta mai multe argumente pro si contra.



Avantajele bunicii-bone







Iata cateva sfaturi oferite de specialisti:

1. Respectati-va reciproc. Bunica trebuie sa respecte regulile mamei, in special cele care tin de sanatatea si siguranta lui. Iar mama trebuie sa fie mai ingaduitoare. Chiar daca bunica a facut ceva gresit sa i-o spuna intr-o maniera constructiva, nu ca pe un repros.
2. Aratati-i cum faceti voi. Inainte de a pleca la birou, lasati-i bunicii cateva zile in care sa vina si sa va vada la "lucru". Cum va ocupati de copil, cum ii dati sa manance, cum il spalati etc. Asa va intra in rutina si va sti ce si cum sa faca.
3. Lasati-i scris lucruri importante. Daca cel mic are un program strict de mese, somn, joaca pe care ati vrea ca bunica sa-l respecte, atunci lasati-i-l scris. S-ar putea sa nu-l invete din prima si-i va fi de folos. Insa acest program nu trebuie conceput ca un ordin. De exemplu: "Copilul doarme de obicei la ora 12:00, cu ursuletul roz" si NU - "Spala-l cu apa calda la ora 11:15!".
4. Fiti receptivi la feed-back. Nu va incapatanati sa nu ascultati deloc parerile "invechite" ale bunicilor. S-ar putea ca ideile lor sa fie bune, mai ales ca petrec marea majoritate a timpului cu cel mic si vor incepe sa-l cunoasca mai bine decat voi.

Avantajele unei bone profesioniste

Daca alegeti o bona de la agentii, veti avea siguranta unui personal calificat. In plus, o puteti testa. Daca nu va place, o schimbati, aveti aceasta optiune in cadrul contractului cu agentia. Unele agentii va ofera o multime de facilitati: varsta bonei, nivelul ei de pregatire, ce limbi straine sa stie, cate ore sa stea cu copilul.

Contra sumei de bani pe care o platiti, nu trebuie sa va mai stresati si in ceea ce o priveste pe bona daca veniti tarziu, fata de situatia in care bunica este la carma si mai are si ea propriile ei probleme de sanatate si nu numai, fata de care va simtiti, vrand-nevrand implicati si responsabili.

Dezavantajele unei bone profesioniste

In ultima vreme se inmultesc experientele neplacute cu bonele, parca pe masura ce numarul lor e in continua crestere.

Un dezavantaj considerabil este dat de partea financiara. Daca bunicii ii puteti face oricand un cadou drept multumire, bonei trebuie sa-i platiti salariu, iar acesta nu este o suma neglijabila. Sumele lunare pentru bone uneori pot fi prea mari pentru bugetul familiei iar orele suplimentare se platesc separat.

In plus, trebuie sa ii asiguri si masa, sa tii cont ce are voie si ce nu sa manance (e si ea om doar), sa ii lasi mancare facuta (multi parinti evita sa lase bonele sa umble prin bucatarie ca sa isi faca de mancare, doar e platita sa se ocupe exclusiv de copil). Deci, elemente de stres in plus.

Alt dezavantaj este faptul ca nu o cunosti ce fel de persoana este, ce caracter are, daca poti avea incredere in ea in totalitate.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: picture-book.com

Ai card de credit? Iata ce lucruri NU trebuie sa cumperi cu el!... Bradul violet de Craciun, tendinta acestei ierni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x