- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfinții Mihail și Gavriil 8 noiembrie. În calendarul creștin ortodox din 8 noiembrie este sărbătoare importantă pentru credincioși, și anume, soborul Sfinților Mihail și Gavriil. Este o sărbatoare de cruce roșie, de aceea semnificația ei este una deosebit de importantă.
Sfinții Mihail și Gavriil 8 noiembrie. Ce înseamnă soborul Sfinților Mihail și Gavriil
Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este una dedicată tuturor îngerilor, de aceea, aceasta este numită ”sobor”. Mai exact, numele complet al sărbătorii este Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Cu alte cuvinte, în data de 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci, totodată, toate cetele îngereşti, de aceea poartă numele de ”sobor”.
Sfinții Mihail și Gavriil 8 noiembrie. Tradiții, superstiții și obiceiuri
O zi deosebit de importantă a calendarului ortodox o reprezintă ziua de 8 noiembrie, respectiv sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril. În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavriil se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.
Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.
Ca și tradiții și superstiții ale sărbătorii, de sfinții Mihail și Gavriil se aprind lumânări, atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
De ziua Sfinților Mihail și Gavriil, în zone din Transilvania se coace turta areților, adică a berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb, gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.
Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău. Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.
Sfinții Mihail și Gavriil 2018. Sărbătoare religioasă de cruce roșie
În ziua de Sfinții Mihail și Gavriil este zi de cruce roșie, de aceea ăn acesată zi nu se lucrează, și reprezintă păcat efectuarea oricărei activități legate de muncă. Altminteri, sueprstiția spune că, cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
Ziua de 8 noiembrie este numită și “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este prima din cele patru mari sărbători religioase ale lunii noiembrie. Vezi aici calendarul complet.
De ce se îngrașă cuplurile pe parcursul primului an de relație? Specialiștii ne explică adevăratele motive... Sfinții Mihail și Gavriil 2018. Semnificația numelor sărbătorite pe 8 noiembrie...