Calendra ortodox noiembrie 2018. Biserica Ortodoxă prăznuiește pe data de 8 noiembrie Soborul Sfonților Arhangheli Mihail și Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri celor fără de trup. Află ce obiceiuri și tradiții exista pentru această mare sărbătoare ortodoxă.
În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.
Calendar ortodox noiembrie 2018. Câte sărbători religioase sunt în luna noiembrie
Calendar ortodox noiembrie 2018. Soborul Sf Arhangheli Mihail și Gavriil tradiții și obiceiuri
Se obișnuiește ca în ajunul sărbătorii Soborul Sf Arhangheli Mihail și Gavriil tradiții și obiceiuri, sau chiar pe 8 noiembrie, credincioșii să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.
O altă tradiție presupune aprinderea de lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
Moșii de Toamnă 2018. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților
Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfinții Mihail și Gavril, turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.
Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.
Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.
Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.
Surse:traditii-superstitii.ro, jurnalspiritual.eu
Moșii de Toamnă 3 noiembrie. Ce să NU faci azi în Ajun! Aduce cel mai mare ghinion... Calendar ortodox 2 noiembrie. Sărbătoare azi! Cui spui La mulți ani...