- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Viseaza sa aiba un trup extrem de bine conturat si isi concentreaza toate fortele pentru a-si indeplini visele. Toate acestea sint semne care sugereaza o tulburare alimentara specifica femeilor, dar care in ultima vreme este tot mai frecventa si la barbati: anorexia.
Specialistii in domeniu au dat un nume anorexiei barbatilor: manorexie.
Pachet de muschi
Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard a aratat ca dintr-un numar de 3.000 de adulti care sufereau de tulburari alimentare (anorexie, bulimie), 25% erau barbati.
Oamenii de stiinta sustin ca aceste probleme care afecteaza din ce in ce mai multi barbati sint usor trecute cu vederea, deoarece anorexia si bulimia sint considerate afectiuni ale femeilor.
Insa trebuie luat in considerare faptul ca, in prezent, barbatii au devenit extrem de vulnerabili la presiunile sociale si ajung destul de usor ca dorinta de a avea "trupul ideal" sa devina o obsesie. Diferenta dintre barbati si femei in ceea ce priveste tulburarile alimentare este ca in timp ce femeia viseaza la greutatea si la masurile ideale, barbatul isi concentreaza toata atentia asupra "pachetului de muschi".
"Barbatilor le este mult mai greu decit femeilor sa recunoasca problemele pe care le au in legatura cu mincarea", a explicat James I. Hudson, coordonatorul studiului de la Harvard. De aceea, este esential ca familia sa observe modificarile din comportamentul barbatului si sa il convinga sa caute ajutorul unor specialisti. Semnele care ar trebui sa le dea de gindit celor din anturajul barbatului sint: scaderea brusca in greutate, obsesia exercitiilor fizice, senzatia de slabiciune si de lipsa de forta, lipsa poftei de mincare sau exagerarea cu "siguranta alimentelor".
RENUME
Unul dintre cei mai renumiti manorexici este actorul Dennis Quaid, care si-a recunoscut public suferinta. Pentru Quaid, cosmarul manorexiei a inceput in momentul cind a fost nevoit sa slabeasca 18 kg pentru rolul Doc Holliday din "Wyatt Earp". Billy Bob Thornton a admis si el ca a luptat cu manorexia si a slabit aproape 28 de kg. Cintaretul Elton John a suferit de o alta tulburare alimentara, bulimia.
ADOLESCENTI
Manorexia ii afecteaza si pe adolescenti, deoarece constrangerile sociale sint resimtite mult mai intens la aceasta virsta. Specialistii ii sfatuiesc pe parinti sa fie atenti la comportamentul baiatului lor, sa ii supravegheze alimentatia si sa nu ii reproseze copilului daca este mai grasut. De asemenea, e important de stiut ca parintii care au facut o obsesie din a slabi vor transmite si copiilor obsesia pentru aspectul fizic.
Citeste jurnalul.ro
Foto: hilaryshepherd.com
Infertilitatea masculina, tratata cu medicina integrata... Mania Twilight - personajele de film devenite papusi...