Aceasta manopera medicala se desfasoara sub anestezie generala, in sala de operatie a unei clinici veterinare. Animalul este examinat clinic inainte de a fi operat, se fac analize de rutina, numai dupa aceea ajungandu-se la operatia propriu-zisa.
Dupa ce interventia chirurgicala este realizata, de obicei, animalul este retinut pentru supraveghere medicala cel putin 24 de ore, in vederea realizarii terapiei postanestezice: preintampinarea unor efecte nedorite ale substantelor anestezice si observarea disparitiei efectului acestora. Multi dintre proprietari gresesc refuzand asistenta medicala si supravegherea postoperatorie.
Hipotermia si hipoglicemia, mai des intalnite la pacientii tineri sau cu greutate mica, pot fi depistate si combatute doar de un medic veterinar. Dezorientarea si confuzia postanestezica sunt interpretate de multe ori gresit de catre stapan - fie intra in panica nejustificat, fie nu interpreteaza corect semnele medicale.
Atentie la dieta!
Postoperator, este necesara o atentie speciala pentru ca animalul operat nu se poate deplasa corect si nu-si poate controla deglutitia (inghitirea). De aceea este interzisa administrarea de lichide sau alimente postoperator, hidratarea si sustinerea organismului fiind realizate mai bine pe cale intravenoasa.
Plaga trebuie protejata de lins, traumatisme sau umezeala prin ingrijirea locala cu ajutorul unor bandaje sterile si/sau solutii dezinfectante. In plus, animalul trebuie sa poarte si un coif/colier protector ce-i limiteaza accesul la plaga operatorie.
Dupa sterilizare este recomandat ca proprietarul sa adopte in prima faza dieta de recuperare postoperatorie, urmand apoi a folosi o dieta indicata de catre medicul veterinar adaptata speciei, rasei, sexului, varstei, conditiei fizice a animalului.
sursa: revista Felicia
foto: yarrah.com
Decoreaza-ti casa in stil marocan!... Uleiul de eucalipt - secretul unei sanatati de fier...