Un studiu in acest sens a fost realizat de revista britanica Which Gardening, potrivit Daily Mail. Cercetarea a durat doi ani, timp in care expertii recrutati de Which Gardening au crescut cartofi, broccoli si rosii. In cadrul testelor, ingrijirea loturilor organice a presupus doar saparea, irigarea si utilizarea balegarului pe post de ingrasamant. In cazul celorlalte culturi s-au folosit un spray impotriva daunatorilor si un fertilizator artificial.
Din studiu a reiesit ca broccoli nonorganic contine mai multi antioxidanti decat broccoli organic. Antioxidantii au efecte benefice asupra sanatatii si previn cancerul. In privinta cartofilor, cercetatorii au concluzionat ca cei cultivati potrivit principiilor agriculturii moderne contin mai multa vitamina C decat cei obtinuti prin metodele specifice agriculturii bio. Cat despre rosii, participantii la studiu au fost de parere ca rosiile obtinute nonorganic au un gust mai pregnant si sunt mai dulci decat rosiile organice.
"Rezultatele surprinzatoare ale testelor pun sub semnul intrebarii o serie de idei preconcepute despre gustul si valuarea nutritionala ale legumelor organice. Acest studiu nu a vizat si alte beneficii ale mancarii organice, precum impactul asupra mediului inconjurator", a spus Ceri Thomas, editor la Which? Gardening.
Initiativa s-a ales cu critici aspre din partea Asociatiei pentru Sol din Regatul Unit. "Este un studiu fara baza stiintifica si pe un numar restrans de legume", a spus Emma Hockridge, un reprezentant al asociatiei. Ea a adaugat ca e nevoie de mai multe cercetari pentru a compara mancarea organica cu cea nonorganica si ca un studiu realizat in Europa arata ca substantele nutritive din legume sunt distruse de fertilizatorii artificiali, deci mancarea organica contine substante nutritive mai sanatoase.
Citeste si jurnalul.ro
Foto: supernatural.ie