Cei mai afectati de lipsa de stabilitate a parintilor sunt intotdeauna copiii.
Cercetatori ai Universitatii Wellington din Noua Zeelanda au realizat un studiu inedit - Andrea Rigg si Jan Pryor si-au propus sa afle ce cred cu adevarat copiii inceputului de secol XXI despre familie.
De unde aceasta curiozitate? Se stie ca notiunea de familie este, in zilele noastre, extrem de flexibila. Exista familii clasice, monoparentale, familii in care partenerii sunt divortati, familii extinse sau "familiii in care partenerii doar coabiteaza, nefiind legati de un act oficial.
Motivul il constituie faptul ca cei mici definesc familia mai mult pe baza unor factori afectivi decat pe baza celor sociali. Din cei 111 copii, 58% au fost fete si 42% baieti, cu varste intre 9 ani si 9 luni si 13 ani si 5 luni, si reprezentau o gama larga de grupuri economico-sociale si culturale.
Spatiul afectiv de care cei mici au nevoie
Copiii au fost intervievati pe baza mai multor seturi de intrebari. Dintre ei, 99% au fost de acord si cu faptul ca familia este si aceea in care tatal nu are aceeasi resedinta cu mama si copilul.
Parerile lor au fost impartite (50%-50%) insa in privinta ideii ca un cuplu fara copii care doar coabiteaza poate fi denumit familie.
Copiii proveniti din familii extinse au fost cel mai putin de acord cu aceasta idee. Copiii au fost chestionati si cu intrebari de genul "Ce credeti ca este familia?i sau "Credeti ca familia este importanta?i. Raspunsurile lor la prima intrebare au fost impartite in functie de criterii precum factori afectivi (dragoste, sprijin, ingrijire), membrii familiei (relatiile individuale din cadrul familiei), factori biologici, factori legali (parinti casatoriti sau nu).
Atunci cand s-au referit la familie, 55% din copii au definit-o pe baza factorilor afectivi (de exemplu, "familia inseamna persoanele care te ingrijesc si care te iubesc si care sunt alaturi de tine cand ai nevoiei). Au mai fost mentionati factorii biologici si membrii familiei (de exemplu, "familia sunt parintii, fratii si surorile, bunicii, verisorii si altiii).
La cea de-a doua intrebare, raspunsul unanim a fost acela ca familia este importanta. Majoritatea au pus importanta familiei pe seama factorilor afectivi, in defavoarea celor sociali.
Influentele culturale
Perceptia asupra familiei se modifica de-a lungul timpului, influentata fiind de o multitudine de factori. Dintre acestia, cei mai importanti, conform specialistilor, s-au dovedit a fi cei culturali.
Mediul in care creste un copil ii influenteaza in mod esential imaginea si gandirea despre ce inseamna o familie. Traditiile, mentalitatile referitoare la familie dominante in mediul lui cultural ii sunt impregnate de la cele mai fragede varste.
Acesta este motivul pentru care au fost inregistrate cele mai importante diferente intre parerile copiilor proveniti din medii culturale diferite.
Astfel, participantii maori nu au vazut nicio distinctie intre cuplurile cu copii casatorite sau care doar coabitau. Atunci cand au fost intrebati despre un cuplu necasatorit fara copii, ei au constituit procentajul cel mai mic care a afirmat despre aceasta ca ar fi o familie.
Pe de alta parte, copiii proveniti din insulele din Pacific nu considerau ca o familie recent constituita cu un parinte vitreg poate fi definita ca familie.
Bunicii - sprijinul neconditionat al celor mici
Pentru cei mici, bunicii sunt o componenta vitala a familiei, mai ales atunci cand apar situatii de tranzitie de la un gen de familie la un altul. Ei sunt o parte esentiala a suportului de care au nevoie pentru a trece peste situatiile in care structura familiei se modifica, situatii precum separarea sau divortul parintilor.
Specialistii considera ca acest fapt se datoreaza timpului indelungat petrecut in copilarie alaturi de bunici. In al doilea rand, in multe dintre cazuri, bunicii reprezinta adapostul, atat la propriu, cat si la figurat, atunci cand apar situatii de tranzitie.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: websitemanagementcenter.com