Antena Căutare

Testosteronul – intre psihologie si sanatate

Inca de la identificarea sa, cu aproape 80 de ani in urma, testosteronul, cel mai important hormon masculin, a devenit un adevarat mit.

S-a considerat ca el este responsabil de faptele eroice, de inovatii si explorari temerare, dar si de violenta, superficialitate sau promiscuitate sexuala.

Rolul sau a fost redus initial strict la dimensiunea sexuala a organismului. In timp, s-a dovedit insa ca rolul testosteronului in sanatate este mult mai important, iar cercetarile continua!

Hormon de top
Testosteronul este cel mai important hormon din grupul androgenilor, care stimuleaza dezvoltarea si functionarea organelor genitale masculine.

Din aceasta grupa mai fac parte: androsteronul, androstendiolul, androstendionul, dehidroepiandrosteronul, dihidrotestosteronul etc. 95% din testosteron este secretat in celulele Leydig din testicule (aproximativ 6-7 mg pe zi), dar cantitati mai mici de androgeni sunt secretate, in primul rand, de glandele suprarenale, dar si de creier, muschi, piele, tesutul adipos.

Articolul continuă după reclamă

Secretia de testosteron nu este, precum s-ar crede, un privilegiu exclusiv masculin. Femeile produc si ele mici cantitati din acest hormon la nivelul ovarelor si al glandelor suprarenale.

La randul lor, barbatii secreta anumite cantitati de hormoni feminini - estrogeni si progesteron. De exemplu, nivelul estrogenilor din organismul masculin reprezinta o cincime din cel al femeii (in afara graviditatii).

Secretia de testosteron este influentata de hormoni generati de hipotalamus (o portiune a creierului) si hipofiza anterioara (o glanda endocrina pozitionata, de asemenea, in creier), asa ca o afectiune situata la oricare nivel (hipotalamus, hipofiza, testicul) se poate solda cu un deficit de testosteron.

Odata sintetizat, cea mai mare parte a testosteronului e transportat legat de proteine din sange, aproximativ 2% circuland liber si aceasta fractiune (aflata insa in echilibru cu cea legata) este practic raspunzatoare de efectele celulare ale hormonului. Testosteronul este metabolizat in ficat si excretat prin urina si fecale.

Controverse
Exista insa si alte elemente controversate. Frecventa mai redusa a morbiditatii cardiovasculare la femeie si numarul mai mare de imbolnaviri la varste mai tinere la barbati au atras atentia asupra efectului protector al estrogenilor si, automat, au etichetat testosteronul ca pe un important factor patogen in aceste cazuri.

Doar esecul terapiei de substitutie hormonala la femeile la menopauza in protectia impotriva bolilor cardiace a ridicat semne de intrebare si a redimensionat ulterior acest fenomen, fara a-l putea explica pe deplin.

Astfel, studii desfasurate in ultimul deceniu au relevat ca testosteronul, in concentratii normale, pare sa aiba mai degraba un efect benefic sau neutru in bolile cardiace. Probleme apar doar la valori ridicate ale testosteronului si, mai ales in administrarea de androgeni externi, de obicei fara acordul sau supravegherea medicului.

In schimb, valorile mici ale testosteronului (sub 300 ng/dL) au fost, in mod cert, corelate cu maladii grave: hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, arteriopatia periferica obstructiva, diabetul.

Nu se stie daca scaderea testosteronului genereaza aceste fenomene sau daca aceeasi cauza (genetica, metabolica sau de alta natura) determina, concomitent, respectivele afectiuni si scaderea testosteronului.

Dar, in orice caz, reducerea nivelului hormonal reprezinta un marker important, ce nu trebuie neglijat, al starii de sanatate. Astfel, acesti barbati au risc de doua-trei ori mai mari de obezitate, de doua ori mai mari sa faca diabet zaharat sau hipertensiune arteriala.

De exemplu, testosteronul favorizeaza patrunderea glucozei in celule, sub actiunea insulinei, iar scaderea sa determina insulinorezistenta, primul pas in aparitia diabetului zaharat.

Cauze
Cauzele scaderii testosteronului se pot gasi la nivel testicular, hipotalamic, hipofizar (dezvoltare incompleta, traumatisme, infectii, tumori etc.), dar si in cazul unor maladii generale: ciroza, alcoolism, boli autoimune, tratamente (chimioterapie, radioterapie, terapie hormonala) sau afectiuni genetice (sindrom Klinefelter sau sindrom Down).

La femei, niveluri scazute de testosteron apar, dupa pierderea activitatii ovariene, in afectiuni ale hipofizei, boala Adisson sau in unele tratamente (corticosteroizi sau estrogeni) si induc scaderea libidoului, osteoporoza, tulburari de comportament.

Cresterea nivelului de testosteron apare in tumori ale suprarenalei sau a ovarelor, cel mai frecvent in sindromul ovarului polichistic, manifestat prin: amenoree, cicluri menstruale neregulate, infertilitate, obezitate, hirsutism (pilozitate accentuata pe fata, piept, spate, abdomen, coapse), caderea parului de pe cap, acnee si tulburari metabolice (diabet zaharat de tip II, cresteri ale colesterolului si trigliceridelor din sange, cu scaderea HDL „colesterolul bun").

Tratament
Tratamentul starilor de scadere a testosteronului la barbati este dificil. Frecventa interventiilor terapeutice este doar de cateva ori in ultimii ani, din doua motive: lipsa de comunicare a bolnavilor si reticenta medicilor (teama de eventuale complicatii la nivelul prostatei, de tromboze, hepatite, convulsii, precipitarea unei insuficiente cardiace sau renale). Astfel, doar 10%-15% dintre pacienti sunt tratati si in multe situatii rezultatele sunt mediocre.

Principiul de baza este readucerea nivelului hormonului la valori normale, corespunzatoare varstei. Se prefera formele de administrare transdermala (sub forma de gel sau plasturi) sau la nivelul cavitatii bucale, printr-o substanta mucoadeziva ce se dizolva incet, in cateva ore, si se absoarbe direct in sange.

Se mai poate administra pe cale orala (tablete) sau injectabil. In ultima vreme, se discuta mult privind eficienta terapiei cu testosteron si pentru femei, in scopul atenuarii simptomelor menopauzei (mai ales inlaturarea osteoporozei si a depresiei, cresterea libidoului), terapie singura sau asociata cu un estrogen, rezultatele privind raportul beneficiu-risc nu sunt, deocamdata, concludente.

Rol
Testosteronul este raspunzator de caracterele distinctive masculine, actiunea sa incepand inca din viata intrauterina. Se intrerupe apoi pana la pubertate, dupa care se mentine toata viata, reducandu-se treptat dupa 40-50 de ani. In afara de instalarea caracterelor sexuale primare si secundare, testosteronul amplifica sinteza proteinelor, cu dezvoltarea masei musculare si, practic, a tuturor fractiunilor proteice, in special enzime, ceea ce impulsioneaza activitatea tuturor celulelor.

De asemenea, asigura dezvoltarea osoasa si retentia de calciu, construind un schelet rezistent.

Obezitatea
Celulele adipoase reduc proteinele transportoare ale testosteronului in sange si convertesc testosteronul in estrogeni, cu scaderea nivelului plasmatic al acestuia.

Astfel, intr-un cerc vicios se accentueaza obezitatatea: de remarcat ca reducerea greutatii prin exercitiu fizic si regim alimentar reechilibreaza nivelul testosteronului.

Sindromul metabolic (cara asociaza obezitatea, hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala si cresterea rezistentei la insulina) este, de asemenea, mai frecvent la acesti barbati, rezultand de aici numeroase conditii prin care sanatatea inimii este influentata direct sau indirect.

Ce face testosteronul?
• creste numarul de hematii;
• favorizeaza reabsorbtia de sodiu si apa (ceea ce asigura un volum sanguin mai mare);
• determina o anumita distributie si activitate a celulelor adipoase;
• ingrosarea tegumentelor si marirea productiei glandelor sebacee (favorizand acneea);
• determina alopecia (pierderea parului de pe scalp) cu o anumita distributie (pe crestet si pe linia fruntii si a tamplelor);
• actioneaza asupra creierului, imprimand anumite trasaturi comportamentale (agresivitate, libido, tonus psihic marcat);
• influenteaza viata si activitatea sexuala (dorinta sexuala, erectia, spermatogeneza si fertilitatea, ca si mentinerea caracterelor fizice masculine).

Citeste jurnalul.ro

Foto: www.hyatt.com

Inghetata cu iaurt, mango si ghimbir... Top 5 filme artistice pentru copii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Power Couple România, 12 februarie 2025. Cum s-au descurcat Cesima și Theo Zeciu la proba cuplurilor: Iubitul meu bombardier
Power Couple România, 12 februarie 2025. Cum s-au descurcat Cesima și Theo Zeciu la proba cuplurilor: Iubitul meu bombardier Miercuri, 12.02.2025, 21:15
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
(P) Cum să dezvolți abilitățile sociale la copii: 3 idei
(P) Cum să dezvolți abilitățile sociale la copii: 3 idei
Tacos cu carne de vită și avocado. Un preparat emblematic al bucătăriei mexicane
Tacos cu carne de vită și avocado. Un preparat emblematic al bucătăriei mexicane Catine.ro
(P) Cauzele infertilității și cele mai comune metode prin care se pot combate problemele de fertilitate
(P) Cauzele infertilității și cele mai comune metode prin care se pot combate problemele de fertilitate
Murat Yıldırım și Hande Doğandemir urmează să joace rolurile principale într-o nouă producție turcească. Despre ce este vorba
Murat Yıldırım și Hande Doğandemir urmează să joace rolurile principale într-o nouă producție turcească.... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Donald Trump va încheia cu Vladimir Putin un acord de pace în Ucraina „care va șoca mulți oameni”, anunță vicepreședintele american JD Vance
Donald Trump va încheia cu Vladimir Putin un acord de pace în Ucraina „care va șoca mulți oameni”, anunță... Libertatea.ro
De ce s-au consumat atât de repede rezervele de gaz ale României anul acesta. Cele două probleme mari de fond care umflă facturile românilor
De ce s-au consumat atât de repede rezervele de gaz ale României anul acesta. Cele două... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar 90 de secunde
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Vlăduța Lupău, mesaj special pentru soțul ei de ziua lui de naștere. Ce imagine inedită a publicat artista: „Să nu uităm de unde am început”
Vlăduța Lupău, mesaj special pentru soțul ei de ziua lui de naștere. Ce imagine inedită a publicat artista:... Elle
Cătălin Botezatu și-a cumpărat penthouse în Dubai. Cum arată locuința designerului vestimentar / FOtO
Cătălin Botezatu și-a cumpărat penthouse în Dubai. Cum arată locuința designerului vestimentar / FOtO Spynews.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României BZI
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde HelloTaste.ro
Kanye West şi Bianca Censori s-ar fi despărţit după apariţia de la Premiile Grammy. Ar urma să depună actele de divorţ
Kanye West şi Bianca Censori s-ar fi despărţit după apariţia de la Premiile Grammy. Ar urma să depună actele... Antena3.ro
Elon Musk a concediat, rechemat și dat afară iar angajați guvernamentali. Cum s-a ajuns la această situație
Elon Musk a concediat, rechemat și dat afară iar angajați guvernamentali. Cum s-a ajuns la această situație useit
Horoscopul zilei de 13 februarie 2025. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la trecut. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 13 februarie 2025. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la trecut. Află ce se întâmplă cu... Catine
Unde-l cazează Ciolacu pe Iohannis? Nu e nici Aviatorilor 86, nici Vila Lac 2
Unde-l cazează Ciolacu pe Iohannis? Nu e nici Aviatorilor 86, nici Vila Lac 2 Jurnalul
Blestemul SS Californian: Nava care a ignorat strigătul de ajutor de pe Titanic a dispărut înghițită de ape
Blestemul SS Californian: Nava care a ignorat strigătul de ajutor de pe Titanic a dispărut înghițită de ape Kudika
Detalii îngrozitoare! De ce a obligat-o Kanye West pe Bianca Censori să se dezbrace în public? I-a zis ...
Detalii îngrozitoare! De ce a obligat-o Kanye West pe Bianca Censori să se dezbrace în public? I-a zis ... Playtech
Adevărul despre moartea subită a lui Dinu Gheorghe. Ce i s-a întâmplat, de fapt?
Adevărul despre moartea subită a lui Dinu Gheorghe. Ce i s-a întâmplat, de fapt? Redactia.ro
Un bărbat a cumpărat flori de 37.000 de lei de la o florărie din Cluj, ca să-și surprindă iubita de Valentine's Day
Un bărbat a cumpărat flori de 37.000 de lei de la o florărie din Cluj, ca să-și surprindă iubita de Valentine's... Observator
8 alimente care te îmbătrânesc prematur
8 alimente care te îmbătrânesc prematur MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie?  Semnul care îți arată că e momentul să o faci
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără ProSport
Aceste ZODII atrag bogăția și succesul fără niciun efort. Norocul se află de partea lor
Aceste ZODII atrag bogăția și succesul fără niciun efort. Norocul se află de partea lor Gandul
Produsul adorat de români în comunism care a reapărut în magazine. Costă doar 1.79 lei în Mega Image
Produsul adorat de români în comunism care a reapărut în magazine. Costă doar 1.79 lei în Mega Image CanCan
Care sunt cei mai grei ani în creșterea unui copil. Care sunt provocările cele mai mari
Care sunt cei mai grei ani în creșterea unui copil. Care sunt provocările cele mai mari DeParinti
John Legend a dezvăluit că s-ar putea muta înapoi în New York, după ce a fost martorul incendiilor „furioase” din Los Angeles
John Legend a dezvăluit că s-ar putea muta înapoi în New York, după ce a fost martorul incendiilor... ZUTV
Fenomenul ascuns în interiorul Pământului. Experții au descoperit ce se întâmplă în planeta noastră, de fapt
Fenomenul ascuns în interiorul Pământului. Experții au descoperit ce se întâmplă în planeta noastră, de fapt UseIT
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x