Afla cele mai comune 5 idei preconcepute despre exercitiile fizice:
1. Acidul lactic cauzeaza oboseala muschilor
De unde a pornit: Experimente facute acum 100 de ani pe broaste au aratat faptul ca muschii obosesc pe masura ce creste nivelul de acid lactic.
Adevarul: Acidul lactic produce acea senzatie de arsura iar creierul o concepe precum o oboseala, insa nu exista o legatura directa. Oboseala este produsa de scaderea nivelului de carbohidrati din tesutul muscular, pe masura ce corpul are nevoie mai multa energie.
2. Trebuie sa te antrenezi pana la epuizare
De unde a pornit: Probabil ca cei pentru care marimea muschiului reprezenta succesul in viata s-au antrenat non stop, evident, facand progrese.
Adevarul: Nu exista nicio legatura intre epuizarea totala si rezultate mai bune. Sunt muncitori, de exemplu, care au o musculatura de invidiat, insa nu-i vei vedea muncind pana la lesin. Efortul intens si fara limita poate duce la pierderea interesului si la obsesie.
3. Centura lombara e obligatorie
De unde a pornit: Cineva s-a ranit iar restul a decis sa previna accidentele purtand o centura lombara.
Adevarul: Centura nu este neaparat necesara decat daca ai probleme cu spatele. Daca vei purta acest accesoriu constant, corpul se va obisnui cu ajutorul iar in lipsa acestuia va fi incapabil sa mai ridice greutati.
4. Muschii au nevoie de socuri
De unde a pornit: Nu se stie exact, insa probabil unii au descoperit ca daca schimba radical antrenamentul vor avea rezultate mai bune.
Adevarul: Nu este o metoda eficienta. Dimpotriva, risti sa te predispui la accidente si rani. Corpul are nevoie de rutina si organizare pentru a evolua intr-un ritm normal. Muschii se bazeaza dupa reguli stiintifice, nu dupa smecherii.
5. E mai sigur sa ridici greutatile lent
De unde a pornit: Specialistii recomanda ca la inceput ritmul sa fie usor, pentru a nu forta muschii din prima. Asa s-a ajuns la idea ca este mai bine sa ridici greutatile lent.
Adevarul: Fiecare organism are propria capacitate de efort. Unii pot face exercitii rapide, altii se misca mai lent. Nu exista metoda universal valabila. Daca simt ca poti mentine un anumit ritm, nu are rost sa te opresti.
sursa: MensFitness.com