Antena Căutare

VIDEO! De Anul Nou, traditia mastilor populare invie

In traditia romaneasca, rolul mastilor s-a pierdut in negura vremurilor. Doar batrinii isi mai amintesc traditiile. De exemplu, la cumpana dintre ani, mastile trebuiau sa fie cat mai urite ca sa alunge duhurile rele. Un creator din Galati inca le mai stie povestea.

Paul Buta este printre putinii mesteri populari care mai pastreaza inca vie traditia mastilor populare folosite la cumpana dintre ani. Stie exact ce semnifica fiecare. Capra semnifica moartea anului vechi si venirea anului nou care trebuie intampinat cu bucurie.

Confectionarea mastilor nu a fost niciodata floare la ureche. Intai se usca scheletul si pe el incepeau sa se adauge nasul si alte zorzoane, clopoteii alungau duhurile rele, mustata, dintii erau facuti din fasole sau din pene de gasca de curca sau de gaina.

Se mai adaugau coarne de vita sau de berbec ca sa sperie duhurile rele.

Paul Buta este reprezentat la Muzeul Omului din Paris prin 12 masti. Si pentru ca nu vrea sa fie ultimul mester popular din Romania, el transmite mai departe tainele mestesugului copiilor din sat, in atelierul de la Muzeul "Vatra cu Dor", din comuna Sivita.

Hipermarketurile din Capitala isi prelungesc programul de sarbatori... Inedit: Emma Watson, prima coperta care prinde viata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x