Romanca Georgia Deaconu a fost premiata pentru cercetarile privind autonomia traiectoriilor satelitilor pe orbita, care constituie o parte din teza sa de doctorat. Studenta si-a putut finaliza cercetarea in cadrul Laboratorului de analiza si arhitectura a sistemelor, din Centrul national de cercetari stiintifice, cofinantate de de CNES, in colaborare cu Astrium EADS.
Georgia Deaconu (foto sus, dreapta), care a studiat ingineria mecanica in cadrul Universitatii Politehnica, din Bucuresti, a mai fost premiata, in 2011, cu distinctia Grenoble INP - Esisa, pentru lucrarea de masterat pe tema utilizarii algoritmilor de control pentru operatiunile de proximitate prin satelit.
"Scopul meu principal este acela de a efectua acest tip de operatiune autonoma fara interventia operatorilor de la sol", a declarat Georgia la decernarea premiilor Grenoble, citata de grenoble-inp.fr.
Premiul Amelia Earhart are rolul de a recompensa tinerele pentru lucrarile in materie de stiinta si inginerie. Fundatia Zonta International, care se ocupa cu decernarea acestor distinctii, sustine statutul legal si accesul la cultura al femeilor din peste 60 de state ale lumii.
Amelia Earhart a ramas cunoscuta in istorie ca prima femeie care a traversat Atlanticul cu avionul, in 1928, an in care a si fost declarata "femeia anului". A fost o activista influenta si a sustinut vehement egalitatea intre sexe.
In 1937, la varsta de 40 de ani, Amelia a dorit sa faca inconjurul pamantului la ecuator. Ultimul semnal a fost dat cand se afla deasupra Pacificului, iar de atunci nu s-a mai auzit nimic de ea.