Bucuria este uriasa atunci cand vrei un copil, iar medicul iti și da veste ca il vei avea. O data cu fericirea insa, se instaleaza si teama in sufletul tau. Este firesc si ca acest sentiment sa creasca pe masura ce avanseaza sarcina si se apropie si momentul cel mare - nasterea.
Frica de nastere inseamna, de fapt, mai multe intrebari - Daca se intampla ceva dupa anestezie? Daca doare? Daca nu-mi revin?
Aveti nevoie de o gandire lucida si de cativa prieteni prin preajma care sa va dea raspunsurile clar si argumentat.
In privinta anesteziei si a nasterii propriu-zise, medicii va sunt cei mai buni sfetnici. Nu va feriti sa vorbit cu ei despre teama pe care o aveti. Specialistul anestezist va va spune in ce consta anestezia, ca ea nu se face oricum, ci in functie de pacient, nevoile si problemele lui. Cu el trebuie sa stabiliti ce fel de anestezie faceti, locala, generala, cum se face ea si ce efecte secundare poate avea asupra voastra si asupra bebelusilor.
Statisticile nu ne mint - extrem de rar se intampla ca o viitoare mamica ori fatul sa aiba de suferit din cauza acestei proceduri. In privința nasterii pe cale naturala, prin cezariana sau, de ce nu, in variante mai ciudate si mai noi, cum ar fi nastere in apa - aici trebuie sa vorbiti cu medicul vostru, cu cel care va ajuta sa aduceti pe lume copilul mult dorit. Cu siguranta, discutia va va linisti mai mult decat credeti.
Iar pentru linistea voastra si mai putine emotii, cititi carti si reviste de specialitate, mergeti la cursuri prenatale, incercati terapii de relaxare, vorbiti cu mame, cu oameni care au trecut prin asta. S-ar putea sa va schimbati frica in speranta ca veti trai cel mai frumos moment din viata voastra.
Foto: family-magz.com
Frumusetea care ne otraveste... Reteta zilei: Briose de ciocolata cu ananas...