Antena Căutare

Ce este blanșarea legumelor? De ce nu trebuie să sari pentru această etapă

Multe rețete cer ca legumele să fie blanșate. Este un termen folosit de bucătari și s-ar putea să te simți intimidată de el. Totuși, este un procedeu atât de simplu încât nu vei mai avea rețineri să îl aplici. Iată cum se face blanșarea legumelor acasă.

Blanșarea legumelor. Legumele blanșate pot fi folosite în salate, supe sau pot fi congelate. | Shutterstock

Blanșarea legumelor este o tehnică culinară esențială utilizată pentru a menține textura, culoarea și valoarea nutritivă a legumelor. Procesul constă în scufundarea rapidă a legumelor în apă clocotită pentru un timp scurt, urmată de o răcire imediată în apă cu gheață. Această metodă simplă, dar eficientă, are numeroase beneficii și aplicări în bucătăria modernă.

Un beneficiu major al blanșării este că o poți face cu mult înainte de servire. După aceea, încălzești puțin unt într-o tigaie și pui și legumele pentru a le da mai multă aromă. Mai poți să le amesteci cu o vinegretă sau cu diverse ierburi aromatice și ai o garnitură delicioasă și sănătoasă.

Ce este blanșarea legumelor?

Blanșarea este o tehnică de gătit prin care legumele (și ocazional fructele) sunt scufundate pentru scurt timp în apă clocotită cu sare și apoi imediat răcite într-un bol cu ​​gheață și apă. Este un procedeu foarte simplu și rapid prin care legumele capătă textura perfectă. Prin fierbere sunt înmuiate cât să rămână crocante, iar prin scufundarea în gheață se oprește procesul de fierbere, dar își și păstrează culoarea intensă.

Articolul continuă după reclamă

Atunci când legumele (în special cele verzi) sunt fierte pentru o perioadă mai lungă de timp, își pierd din culoare. Nu este suficient să le scoți din apa fierbinte pentru a împiedica acest lucru. Au nevoie de o baie în gheață pentru a opri procesul de fierbere.

Pentru a blanșa legumele nu ai nevoie de vreun lichid sofisticat. Apa de la robinet este suficientă, mai ales că timpul pe care legumele îl petrec fierbându-se este foarte scurt, iar impactul lichidului asupra aromei este nesemnificativ. Tot ceea ce trebuie să faci este să adaugi un praf generos de sare care să ajute la intensificarea gustului legumelor.

Citește și: 10 garnituri pentru friptură. Ce să pui alături în farfurie pentru o masă delicioasă

Cum se blanșează legumele

Se pune o oală cu apă la fiert și se lasă până clocotește. Se pune sare, câte o lingură pentru fiecare litru de apă. Se amestecă până se topește sarea. Apoi se pun legumele spălate și curățate, dacă este cazul. Dacă blanșezi mai multe tipuri de legume, pune-le pe rând în funcție de felul lor. Se lasă câteva minute, în funcție de tipul lor, până se înmoaie, dar rămân totuși crocante. Se scot cu o strecurătoare sau cu o lingură cu fantă.

Se pun într-un castron cu apă și gheață. Se lasă să până se răcesc complet. Apoi se scurg bine și se scot pe un prosop de hârtie pentru a absorbi toată apa.

Cât timp se blanșează legumele

Fiecare tip de legumă are un timp potrivit pentru blanșare. Pentru a te asigura că nu le lași prea mult sau prea puțin ține cot de tabelul de mai jos .

Legumă Timp de fierbere
Legume cu frunze verzi 20-30 de secunde
Fasole verde 1 minut
Mazăre 1–2 minute
Sparanghel, apio 2-3 minute
Buchețele de broccoli, conopidă, varză de Bruxelles 3 minute
Morcovi, păstârnac 5-7 minute

Beneficiile blanșării

Blanșarea ajută la păstrarea vitaminelor și mineralelor sensibile la căldură și oxidare, cum ar fi vitamina C și vitaminele din complexul B. Procesul inactivează enzimele care pot provoca pierderi de culoare, aromă și textură în timpul depozitării, fiind esențial pentru pregătirea legumelor pentru congelare.

Acest proces fixează culorile vii ale legumelor verzi, cum ar fi broccoli și fasolea verde, și le menține textura crocantă, spre deosebire de gătitul prelungit care le poate face moi și decolorate Blanșarea poate reduce gustul amar din unele legume, cum ar fi varza de Bruxelles și broccoli, făcându-le mai plăcute la gust.

Cum se folosesc legumele blanșate

Blanșarea este un pas esențial înainte de congelare, prevenind degradarea calității legumelor în timp ce sunt depozitate la temperaturi scăzute. Legumele blanșate pot fi ușor reîncălzite și adăugate în diverse preparate, economisind timp în timpul gătitului. De asemenea, perfecte pentru salate, deoarece își păstrează textura și culoarea fără a fi crude. De asemenea, pot fi adăugate în supe și ciorbe pentru a accelera procesul de gătire.

În procesul de conservare la borcan, blanșarea ajută la asigurarea faptului că legumele își păstrează calitatea și siguranța pe durata depozitării.

Mâncare de urzici ca la bunica. Cum să transformi într-un deliciu vedetele primăverii... Sărmăluțe în foi de viță. Rețeta simplă, gustoasă și ușor de pregătit...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x