Blanșarea legumelor este o tehnică culinară esențială utilizată pentru a menține textura, culoarea și valoarea nutritivă a legumelor. Procesul constă în scufundarea rapidă a legumelor în apă clocotită pentru un timp scurt, urmată de o răcire imediată în apă cu gheață. Această metodă simplă, dar eficientă, are numeroase beneficii și aplicări în bucătăria modernă.
Un beneficiu major al blanșării este că o poți face cu mult înainte de servire. După aceea, încălzești puțin unt într-o tigaie și pui și legumele pentru a le da mai multă aromă. Mai poți să le amesteci cu o vinegretă sau cu diverse ierburi aromatice și ai o garnitură delicioasă și sănătoasă.
Ce este blanșarea legumelor?
Blanșarea este o tehnică de gătit prin care legumele (și ocazional fructele) sunt scufundate pentru scurt timp în apă clocotită cu sare și apoi imediat răcite într-un bol cu gheață și apă. Este un procedeu foarte simplu și rapid prin care legumele capătă textura perfectă. Prin fierbere sunt înmuiate cât să rămână crocante, iar prin scufundarea în gheață se oprește procesul de fierbere, dar își și păstrează culoarea intensă.
Atunci când legumele (în special cele verzi) sunt fierte pentru o perioadă mai lungă de timp, își pierd din culoare. Nu este suficient să le scoți din apa fierbinte pentru a împiedica acest lucru. Au nevoie de o baie în gheață pentru a opri procesul de fierbere.
Pentru a blanșa legumele nu ai nevoie de vreun lichid sofisticat. Apa de la robinet este suficientă, mai ales că timpul pe care legumele îl petrec fierbându-se este foarte scurt, iar impactul lichidului asupra aromei este nesemnificativ. Tot ceea ce trebuie să faci este să adaugi un praf generos de sare care să ajute la intensificarea gustului legumelor.
Citește și: 10 garnituri pentru friptură. Ce să pui alături în farfurie pentru o masă delicioasă
Cum se blanșează legumele
Se pune o oală cu apă la fiert și se lasă până clocotește. Se pune sare, câte o lingură pentru fiecare litru de apă. Se amestecă până se topește sarea. Apoi se pun legumele spălate și curățate, dacă este cazul. Dacă blanșezi mai multe tipuri de legume, pune-le pe rând în funcție de felul lor. Se lasă câteva minute, în funcție de tipul lor, până se înmoaie, dar rămân totuși crocante. Se scot cu o strecurătoare sau cu o lingură cu fantă.
Se pun într-un castron cu apă și gheață. Se lasă să până se răcesc complet. Apoi se scurg bine și se scot pe un prosop de hârtie pentru a absorbi toată apa.
Cât timp se blanșează legumele
Fiecare tip de legumă are un timp potrivit pentru blanșare. Pentru a te asigura că nu le lași prea mult sau prea puțin ține cot de tabelul de mai jos .
| Legumă | Timp de fierbere |
|---|---|
| Legume cu frunze verzi | 20-30 de secunde |
| Fasole verde | 1 minut |
| Mazăre | 1–2 minute |
| Sparanghel, apio | 2-3 minute |
| Buchețele de broccoli, conopidă, varză de Bruxelles | 3 minute |
| Morcovi, păstârnac | 5-7 minute |
Beneficiile blanșării
Blanșarea ajută la păstrarea vitaminelor și mineralelor sensibile la căldură și oxidare, cum ar fi vitamina C și vitaminele din complexul B. Procesul inactivează enzimele care pot provoca pierderi de culoare, aromă și textură în timpul depozitării, fiind esențial pentru pregătirea legumelor pentru congelare.
Acest proces fixează culorile vii ale legumelor verzi, cum ar fi broccoli și fasolea verde, și le menține textura crocantă, spre deosebire de gătitul prelungit care le poate face moi și decolorate Blanșarea poate reduce gustul amar din unele legume, cum ar fi varza de Bruxelles și broccoli, făcându-le mai plăcute la gust.
Cum se folosesc legumele blanșate
Blanșarea este un pas esențial înainte de congelare, prevenind degradarea calității legumelor în timp ce sunt depozitate la temperaturi scăzute. Legumele blanșate pot fi ușor reîncălzite și adăugate în diverse preparate, economisind timp în timpul gătitului. De asemenea, perfecte pentru salate, deoarece își păstrează textura și culoarea fără a fi crude. De asemenea, pot fi adăugate în supe și ciorbe pentru a accelera procesul de gătire.
În procesul de conservare la borcan, blanșarea ajută la asigurarea faptului că legumele își păstrează calitatea și siguranța pe durata depozitării.
Mâncare de urzici ca la bunica. Cum să transformi într-un deliciu vedetele primăverii... Sărmăluțe în foi de viță. Rețeta simplă, gustoasă și ușor de pregătit...