Deși românii sunt cu gândul la primăvară și la fructele proaspete și gustoase ale sezonului, se pare că cireșele au apărut deja la tarabă, luându-i prin surprindere pe cei mai mulți.
Cu toate acestea, surpriza nu a fost doar că sunt puse la vânzare atât de devreme, ci prețul exorbitant cu care au ajuns să se vândă.
Citește și: Ce cumpără românii cel mai des prin ride-sharing. Cât a valorat cea mai scumpă comandă din 2024
Iată cum au reacționat românii când au aflat cât costă un kilogram de cireșe în ianuarie și cum este justificat prețul fructelor de „aur”.
Cireșele de ianuarie costă o adevărată avere. Cu cât a ajuns să se vândă un singur kilogram în piețele din România
Cireșele de ianuarie au apărut deja în mai multe supermarketuri din țară, însă costul acestora îi determină pe clienți să rămână doar cu privitul. Prețul indicat la raftul marilor magazine îi pun pe gânduri pe români, mai ales că acum este o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar pentru cei mai mulți dintre noi.
Se pare că vestitele cireșe de import sunt aduse din Chile sau chiar Africa de Sud, potrivit informațiilor oferite de Libertatea, iar costul piperat se datorează în primă fază faptului că acestea nu sunt produse de sezon.
La mijlocul lunii ianuarie, prețul unui singur kilogram de cireșe poate varia între 100 și 250 de lei în funcție de locul achiziției, iar acest fapt i-a nemulțumit enorm de mult pe cei mai mulți dintre clienți.
„Ia uitaţi ce preţ au! Cine dă atâţia bani pe jumătate de kilogram?”; „În niciun caz! Pentru că este mult prea scump şi nu merită. Sunt foarte echilibrată, aşa că nu!” ; „Puţine, cât să-mi fac pofta! E un preţ exagerat!” sunt doar câteva dintre reacțiile românilor, potrivit Observator News.
Prețul exorbitant nu doar că îi ține departe pe aceștia, ci îi determină și pe comercianți să le vândă în caserole securizate pentru a împiedica furtul, așa cum se întâmpla în anii anteriori.
„Calitatea nu este ceea ce trebuie să fie, pentru că cireşele astea sunt culese un pic mai devreme pentru a putea rezista pe perioada de transport. Dacă 2-3 clienţi gustă câte o cireaşă dintr-o cutie care are 2 kg, s-a dus profitul companiei pe cutia respectivă. Mulţi retaileri au ales să le pună la caserole şi să le sigileze cumva” a explicat preşedintele Asociaţiei Comercianţilor Mici şi Mijlocii, Feliciu Paraschiv, pentru sursa citată mai sus.
Totodată, comercianții vin și cu explicații pentru costul uriaș al fructelor. Iată ce spun:
„Preţul de achiziţie este extraordinar de mare şi nu este putere de cumpărare şi în al doilea rând este un produs care nu este de sezon. Sunt şi perisabile, de exemplu dacă eu le aduc aici şi le iau cu 120, trebuie să le pui cu 150, 140, şi din 4 kile vinzi unul şi trei le arunci, n-ai făcut nimic!”