Dieta ketognică are la bază recomandarea unui stil alimentar, care duce organismul într-o stare de cetoză/ketoza, atunci când corpul este în această stare metabolică, descompune depozitele de grăsime din organism, pentru a alimenta funcțiile normale, de zi cu zi.
Ce este dieta ketogenică și pe ce se bazează
Cetoza/ketoza are loc atunci când glucoza (adică zahărul) este redusă dramatic, astfel forțând organismul să-și găsească o altă sursă de combustibil, în cazul de față grăsimea depusă în corp.
Astfel, în cadrul dietei ketogenice, nivelul de glucoză din sânge va scădea și va stagna. Dieta se bazează pe un plan alimentar ce conține în proporție de 80% grăsimi și mai puțin carbohidrați. În Dieta ketogenică sau denumită scurt dieta keto, pentru a ajunge în această stare de cetoză, carbohidrații din alimentația noastră vor fi reduși la minimum.
Citește și: Diete care îmbunătățesc sănătatea inimii. Sfaturi pentru o viață îndelungată
Ceea ce trebuie să reții este că Dieta Keto respectă următoarea formulă: din totalul de calorii zilnice, 5% trebuie sa provină din glucide, 30% din proteine și 65% din grăsimi.
Este foarte important să iei 5 mese pe zi, dintre care 3 mese principale și 2 gustări dacă vrei să slăbești.
Care sunt beneifciile diete ketogenice
Dieta ketogenică are o serie de avantaje, printre care nivelul colesterolului nociv scade, inflamația sistemică se diminuează în timp ce trigliceridele scad, este potrivită pentru cei care suferă de diabet, reglarea glicemiei, ardere accelerată a grăsimilor, suprimarea apetitului, o putere mai mare de concentrare, dar și mai multă energie fizică, susține creșterea musculară pentru că urmând această dietă scade cantitatea de proiene pe care corpul o pierde, sporește sănătatea unghiilor și a părului, reduce acnee, ajută la detoxifiere, pe lângă pierderea kilogramelor în plus care este punctul principal.
Citește și: Dieta keto dublează riscul de infarct și atac cerebral
Alimente recomandate
Ouă, brânzeturi, iaurt fără fructe, carne – pește gras (somon), vită, miel, păsări de curte, leguminoase – conopidă, broccoli, brânză bogată în grăsimi – unt, brânză tartinabilă, slănină, ficat, ulei de măsline, unt, ulei vegetal de migdale sau cocos, avocado, mere, nuci, citrice, conopidă, spanac, fructe de pădure – mure, zmeură, îndulcitori – ștevia, eritritol, îndulcitori cu conținut scăzut de carbohidrați, verdețuri – spanac, avocado, ulei de cocos, dressing-uri pentru salate bogate în grăsimi, alimente care conțin grăsimi saturate, broccoli, ardei, fasole verde, castraveți, roșii, vinete, salată, dovlecei, ceai verde, ceai negru și cafea.
Care sunt contraindicațiile dietei ketogenice. La ce trebuie să fii atent
Dieta Ketogenică are și o serie de contraindicații ce vizeză în primul rând începerea bruscă a stilului alimentar keto. În acest caz pot apărea reații adverse precum stări de vomă, diaree, amețeală, crampe musculare și oboseală.
Această dietă suprasolicită în timp ficatul și rinichii, te vei simți mai lipsit de energiee și vei da semne de oboseală.
NU este recomandată:
- Femeilor însărcinate
- Persoanelor în vârstă
- Persoanelor cu afecțiuni renale, hiperuricemie sau gută, care suferă de pancreatită sau au probleme cu fierea.
Alimente interzise
Trebuie să renunți la următoarele alimente: cereale și derivatele din cereale – grâu, porumb, orez, paste, amidon - cartofii, orezul brun, cerealele, zahărul – miere, sirop de arțar, agave mierea, fructele dulci, produsele de cofetărie și patiserie, băuturile carbogazoase, lactatele nefermentate și alcoolul, alimente dulci: sucuri acidulate, orice fel de dulciuri, fructele – mere, banane, portocale, etc., lactate și carne slabe, mezeluri și preparate procesate.
Mâncărurile procesate şi ultra-procesate nu sunt deloc benefice în acest regim, precum în niciun alt tip de dietă. Acestea conţin substanţe care afectează sănătatea şi sunt sărace în nutrienţi.
Cum arată un meniu dacă te apuci de dieta ketogenică
Dacă ai luat decizia de a ține această dietă, cunoscută la nivel internațional, e nevoie să cunoști regulile pe care trebuie să le respecți cu sfințenie, pentru a obține rezultatele dorite.
Exemple de Mic dejun
- iaurt gras fără zahăr+unt de arahide+cacao+stevie
- omleta din ouă+rosii+branza de capra/oaie/vaca+busuioc
- milshake ketogenic: lapte de migdale+unt de arahide+pudră de cacao+stevie
- omletă+cașcaval+lapte+iaurt cu procente mai mari de grăsime
- o cafea cu lapte pt cafea (10%grăsime)
- 2 ouă+2 felii de bacon, prăjite într-un cubuleț de unt
- ouă cu varză de Bruxelles și bacon la cuptor
Exemple de Prânz
- salată de creveți cu ulei de măsline și avocado
- unt+pui la grătar+salată (frunze)+brânză feta+legume cu indice glicemic redus
- carne de vită gătită in ulei de cocos+legume cu indice glicemic redus
- bacon+ouă+brânză +legume cu indice glicemic redus
- ton în ulei cu salată verde
- cotlet de porc
- somon la cuptor
- pulpe de pui gătite sub capac
- broccoli și conopidă trase în unt la tigaie
- jumări cu roșii și telemea
Exemple de Cină
- somon+asparagus gătit cu unt
- un somon mediu la grătar, piure de conopidă
- salată verde, o mână de măsline negre și o lingură ulei de măsline
- 2 ouă coapte în 2 jumătăți de avocado
- jumări cu roșii și telemea
- costițe de porc la cuptor
- varză roșie la tigaie, cu o felie de bacon tăiat mărunt și presărat
- piept de pui la grătar gătit în unt
Orice preparat îți dorești, îl poți găsi în aplicația eatZZ, atunci când nu mai ai chef de gătit, găsește în toate restaurantele din aplicație preparatele care să îți completeze dieta ketogenică.
Descarcă aplicația eatZZ de aici >>> www.eatzz.ro/#descarca-aplicatia
Vezi toate restaurantele din aplicația eatZZ >>> https://eatzz.ro/bucuresti/restaurante