Antena Căutare

10 anomalii medicale bizare (I)

Fetus in fetus si duplicatia craniofaciala reprezinta doar cateva dintre sindroamele ciudate care pot afecta corpul omenesc. Afla mai multe in cele ce urmeaza!

1. Duplicatie craniofaciala (Diprosopus)

Diprosopus este o afectiune rara, care face ca fata sa fie duplicata. Aceasta tulburare este cauzata de o proteina numita arici sonic omolog (acest nume ciudat se datoreaza unei traditii controversate din biologia moleculara, de a folosi nume neobisnuite pentru gene). Proteina in cauza determina aspectul fetei, iar atunci cand organismul nostru contine prea mult din aceasta proteina, putem dezvolta un alt chip - in oglinda.

De regula, copiii care se nasc cu afectiunea Diprosopus nu intimpina niciun fel de problema de-a lungul vietii. Insa o tanara fetita, pe nume Lali Singh, nascuta in anul 2008, a supravietuit doua luni inainte sa moara din cauza unui atac de cord.

2012/04/10//564137-diprosopus.jpg

2. Fetus in fetus

Barbatul din imaginea de mai jos este Sanju Bhagat, in varsta de 36 de ani, din India. Acesta este insarcinat cu propriul sau geaman. Din cauza ca Sanju nu a avut placenta, fetusul din interiorul lui s-a atasat direct de rezervele lui de sange. Din cauza malformatiilor severe cu care s-a nascut, bebelusul nu a supravietuit.

Fetus in fetus este o afectiune extrem de rara, care face ca unul din gemeni sa devina conectat (intern sau partial extern) cu celalalt geaman, inca din uter. In unele cazuri, fetusul in fetus ramane inauntrul "gazdei" sale, pana cand incepe sa cauzeze probleme. De obicei, semnele sunt vizibile din exterior si sunt confundate cu chisturi sau diferite forme de cancer.

2012/04/10//564138-fetus_in_fetus.jpg

3. Sindromul Proteus

Omul Elefant (Joseph Merrick) reprezinta, probabil, cel mai faimos caz de Sindrom Proteus. Boala cauzeaza cresterea excesiva a oaselor, cresterea excesiva a pielii si, frecvent, tumori. Numai 200 de cazuri au fost confirmate in intreaga lume, de cand boala a fost descoperita, in anul 1979.

Cazul Omului Elefant a fost singurul motiv pentru care aceasta afectiune a devenit cunoscuta in intreaga lume. Cei care sufera de Sindromul Proteus au un nivel normal de inteligenta, la fel ca si functiile creierului.

2012/04/10//564141-sindromul_proteus.jpg

4. Sindromul Mobius

Sindromul Mobius este o afectiune rara, care cauzeaza paralizarea muschilor faciali. In majoritatea cazurilor, ochii sunt incapabili sa se miste dintr-o parte in alta. Aceasta boala impiedica pacientul sa aiba expresii faciale, ceea ce ii fac sa para neinteresanti, banali sau nepoliticosi. Cei care sufera de Sindromul Mobius nu au niciun fel de probleme mentale. Cauzele acestei afectiuni nu sunt prea bine cunoscute si nu s-a descoperit, pana acum, niciun tratament.

2012/04/10//564140-sindromul_mobius.jpg


5. Progeria (sindromul Hutchinson - Gilford)



Oamenii suferinzi de Progeria imbatranesc foarte repede, inca din copilarie. Cand sunt nou-nascuti, ei au un aspect in intregime normal, dar cresc mult mai incet decat alti copii. aceste persoane isi pierd parul, le apar cearcane si sufera de serioase deteriorari arteriale (fac arteroscleroza), ceea ce le provoaca decesul in primii ani ai adolescentei.

S-a estimat ca exista un caz de Progeria la 8 milioane de nasteri, desi rata ar putea fi un pic mai mare, dat fiind faptul ca afectiunea trece adesea nediagnosticata.

2012/04/10//564139-progerie.jpg

Sursa / Foto: listverse.com

Operatiile estetice pot declansa probleme psihice... Radiografiile dentare cresc riscul de a face tumori pe creier...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x