Ideea sună cam așa: o fâșie aproape invizibilă care îți este aplicată pe piele îți redă elasticitatea tinereții, iar ridurile dispar într-o secundă, odată cu cearcănele și pungile de sub ochi.
Oamenii de știință de la Harvard și MIT au descoperit că scenariul de mai sus nu e menit să rămână o fantezie. Aceștia au publicat în revista Nature Materials un studiu-pilot, care a implicat 170 de subiecți. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o a doua piele, concepută din chimicale considerate sigure de FDA (Food and Drug Administration) ar putea fi tratamentul de frumusețe la care visează toată lumea. Partea bună e că nu se rezumă doar la cearcăne. Pelicula de țesut poate fi combinată cu cremă solară și poate ajuta și la tratarea eczemelor sau a altor afecțiuni ale pielii.
Chimicalele sunt compuse dintr-un atom de oxigen, legat de doi atomi de siliciu, formându-se astfel polimeri. Cercetătorii au creat o colecție voluminoază de astfel de elemente, modificându-le anumite funcții moleculare, pentru a obține proprietățile dorite. Procesul implică doi pași: aplicarea unui polimer, apoi aplicarea unui produs care lipește particulele între ele. Prin modificarea structurii chimice a lanțurilor astfel formate, cercetătorii pot altera proprietățile celei de-a doua piei, făcând-o, de exemplu, mai puțin permeabilă, în funcție de utilizare. Poate fi înlăturată cu o soluție care dizolvă polimerul, potrivit NY Times.
Află cum funcționează cea de-a doua piele și cum ar mai putea fi folosită.