Iar daca va regasiti in macar unul dintre simptomele prezentate mai jos, luati aminte la sfatul doctorului Stevan E. Hobfoll, presedintele catedrei de stiinte ale comportamentului la centrul medical Rush University: luati o pauza de o ora in fiecare zi, faceti o plimbare si inchideti-va telefonul mobil.
1. Dureri de cap in week-end
In absenta dozei zilnice de stres pot aparea migrenele. Zilele din care lipseste agitatia obisnuita sunt resimtite ca o anomalie si au cam acelasi efect cu tentativa de a renunta brusc la cafea sau la alt excitant.
Sfatul specialistului: mentineti, pe cat posibil, programul de somn si de alimentatie din timpul saptamanii de lucru.
2. Crampe abominale
In cazul femeilor, s-a dovedit ca stresul predispune la cumplite crampe menstruale. Mai precis, neplacutele dureri sunt cu 100% mai frecvente in cazul doamnelor si domnisoarelor cu o viata profesionala acaparatoare. O spun (cu dovezi) cercetatori de la Universitatea Harvard. Motivul: un dezechilibru hormonal indus de stres. O posibila solutie: exercitiile fizice, care diminueaza si stresul, si crampele aferente.
3. Falci dureroase
Poate suna ciudat, dar astfel de dureri pot fi provocate de scrasnetul dintilor - fenomen des intalnit in timpul somnului la persoanele cu nervii intinsi. Exista insa "aparatori" speciale ce pot fi purtate noaptea, asigura expertii de la American Dental Association.
4. Vise stranii
Pe masura ce somnul devine mai profund, visele capata un caracter pozitiv, astfel incat trezirea e asociata unei stari placute, de buna dispozitie. Persoanele stresate se trezesc de multe ori pe noapte, dand peste cap procesul firesc de "imbunatatire" a visului si permitand unei proiectii negative sa se mentina pe tot parcursul noptii. Aceasta neplacere poate fi evitata umbland putin la rutina de dinaintea somnului: fara cafeina si fara alcool.
5. Alergii mai intense
In cadrul unui experiment realizat in 2008 la Universitatea Ohio, cercetatorii au stabilit ca persoanele suferinde de alergii manifestau si mai intens simptomele dupa ce participau la teste care induceau stresul. Hormonii de stres stimuleaza, potrivit cercetatorilor americani, productia de IgE, o proteina din sange care cauzeaza reactia alergica.
6. Episoade acneice
Stresul favorizeaza inflamatiile care duc la aparitia cosurilor. Daca solutiile si cremele antiacneice obisnuite nu isi fac efectul, se impune un control dermatologic amanuntit.
7. Scarpinati, scarpinati, scarpinati
Un recent studiu japonez realizat pe 2.000 de voluntari arata ca persoanele care sufera de mancarimi ale pielii (prurit) sunt de doua ori mai predispuse la stres decat cele care nu sufera de aceasta problema cronica. Desi nevoia continua de a ne scarpina este, in mod sigur, un motiv de stres, expertii niponi spun ca tensiunea sau anxietatea agraveaza afectiuni cum ar fi dermatita, eczema, psoriazisul.
8. Auuuu, burta!
Anxietatea si stresul pot fi de vina pentru durerile de stomac, eventual la pachet cu durerile de cap si insomniile. Nu se cunoaste cu exactitate ce au in comun stresul si manifestarile sale "digestive", dar una dintre teorii stipuleaza ca intestinele si creierul au in comun unele cai nervoase.
sursa: Jurnalul.ro
foto: Hepta.ro