Chiar daca temperaturile sint crescute, virusurile care provoaca raceli sau viroze circula si in sezonul cald. Totusi racim mai rar vara decit iarna, pentru ca, sub actiunea razelor ultraviolete sintetizam mai multa vitamina D, ceea ce ne protejeaza de viroze.
Insa, fie vara, fie iarna, nu scapam de simptomele siciitoare ale racelilor. Ba chiar vara suportam mai greu durerile de git, nasul infundat, febra, tusea.
Cum pot fi calmate aceste simptome a explicat profesorul doctor Ronald Eccles, directorul Centrului pentru raceala si gripa din cadrul Universitatii Cardiff (Marea Britanie). El a oferit explicatiile in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in Germania, la fabrica Bayer Aspirin din Bitterfeld. Cu aceasta ocazie, prof. dr Ronald Eccles a prezentat concluziile celui mai recent studiu privind tratamentul intregului spectru de simptome ale racelilor.
Potrivit studiului coordonat de profesorul Eccles, cel mai eficient tratament al virozelor este combinatia de aspirina si vitamina C.
"Am observat ca simptomele cele mai neplacute ale racelilor, precum durerile de cap, de git si de muschi, febra, tusea, au fost reduse cu ajutorul aspirinei. Acest medicament in formula originala, folosit de peste o suta de ani, s-a dovedit cel mai eficient si mai sigur in tratarea racelilor", ne asigura prof. dr Ronald Eccles.
El recomanda aspirina efervescenta, care este mai blinda cu stomacul si are actiune mai rapida decit tabletele standard.
Profesorul Karsten Schror de la Institutul de farmacologie din Düsseldorf, prezent si el la eveniment, a spus ca "acidul acetilsalicilic - substanta activa din aspirina - are proprietati analgezice, antipiretice si antiinflamatoare".
Astfel se explica eficienta in tratarea durerilor, febrei si procesului inflamator. Intrebat despre efectele nedorite ale acidului acetilsalicilic, prof. Schror a afirmat ca aceasta substanta activa are un timp redus de contact cu mucoasa stomacului, motiv pentru care este bine tolerata de tractul gastrointestinal.
Aspirina trece rapid prin stomac, este dizolvata in duoden si in aproximativ 15 minute este preluata in circuitul sangvin.
Citeste jurnalul.ro