- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Exista, din pacate, situatii in care fatul poate prezenta malformatii sau maladii genetice. Aparitia acestor probleme nu trebuie privita cu fatalism. Exista numeroase situatii in care aceste afectiuni pot fi tratate, operate, uneori in uter, alteori imediat dupa nasterea copilului. Oricum, este important ca parintii sa fie preveniti asupra existentei unei anomalii a fatului, pentru ca nasterea sa se produca in institutii specializate si pentru a putea lua decizii legate de viitor.
In afara investigatiilor uzuale exista si testele de diagnostic prenatal care nu sunt indicate tuturor gravidelor, ci doar celor la care medicul considera ca exista un anumit risc sau la care examenul ecografic a evidentiat anumite anomalii: cazuri in care se intalnesc malformatii sau boli genetice in familie (atat pe linie materna, cat si paterna), daca gravida a avut sarcini cu astfel de modificari patologice, femei care au fost expuse la agenti teratogeni (radiatii, substante chimice, anumite medicamente sau droguri), care sufera de boli cronice si urmeaza un tratament de lunga durata (diabet zaharat, epilepsie, cancer, lupus sau alte afectiuni autoimune etc.), care au fost expuse unor infectii in sarcina (in special rubeola sau toxoplasmoza), cand mama are varsta peste 35 de ani (desi acesta nu este neaparat un factor de risc, cele mai multe dintre ele aducand pe lume bebelusi sanatosi ). Majoritatea acestor teste sunt simple, neinvazive, nedureroase si fara riscuri pentru mama sau fat.
Teste invazive
Exisa insa si teste invazive, la care se recurge daca medicul considera necesar. Este important de subliniat ca majoritatea testelor neinvazive ridica doar suspiciunea de diagnostic, nu stabilesc un diagnostic definitiv, pentru asta fiind necesare alte investigatii si colaborarea unei echipe de specialisti. Oricum investigatiile trebuie interpretate de medic si, chiar daca trezesc panica sau emotii, nu trebuie ocolite. Fatalismul, neglijenta sau optimismul exagerat cu refuzul realitatii sunt la fel de periculoase, iar aceste teste nu isi propun sa produca teama, ci ele pot schimba intr-adevar in bine pentru noul-nascut si intreaga lui familie. In acest fel, parintii se pot informa asupra naturii afectiunii, gravitatii si implicatiilor acesteia, vor hotari impreuna cu medicul unde va avea loc nasterea si ce posibilitati de tratament exista, pentru ca, in prezent, aceste boli nu mai echivaleaza cu o condamnare, ci sunt deschise unor numeroase optiuni terapeutice.
Ecografii
Examenele ecografice sunt asteptate cu nerabdare de viitorii parinti. Acestia vor afla astfel sexul copilului, vor descoperi cu emotie detalii anatomice (mai tarziu chiar trasaturi ale fetei), atitudini si miscari care ii emotioneaza. In plus, ecografia are o semnificatie mult mai mare. Pentru specialist, ea serveste la aprecierea varstei sarcinii, a cresterii si dezvoltarii fatului, pozitionarii placentei si starii lichidului amniotic si, mai ales, la evidentierea existentei unor defecte structurale. Astfel, se pot descoperi modificari ale cordului, sistemului nervos, scheletului, sistemului digestiv sau genito-urinar.
Citeste continuarea in Jurnalul
FOTO: uriphotography.blogspot.com