- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Urmeaza prunele. In afara de faptul ca sunt laxative redutabile, sunt si diuretice foarte bune, datorita continutului ridicat de potasiu. Au si un efect antioxidant foarte puternic.
Ananasul, consumat numai proaspat, nu conservat, are virtutea de a distruge toxinele din colon. Aceasta purificare este foarte importanta pentru partea finala a intestinului, deoarece astfel se poate combate aparitia cancerului de colon. De asemenea, datorita unei enzime proteolitice pe care o contin, prunele usureaza digestia proteinelor.
Patrunjelul este si el un antioxidant, stimuland activitatea rinichilor si ajutandu-i astfel sa elimine toxinele. Se poate consuma ca atare sau se poate face o fiertura din doua legaturi de patrunjel maruntit cu cutitul (inclusiv coditele) la un litru de apa. Dupa ce s-a racit, se strecoara si se toarna intr-un vas de sticla, se tine la rece si se consuma cate o cana pe zi.
Usturoiul, bogat in sulf, permite eliminarea mai multor tipuri de toxine. In plus, ajuta organismul in caz de infectii, stimuland producerea de globule albe (leucocite).
Anghinarea se numara printre campionii in lupta impotriva toxinelor datorita puterii sale diuretice, care permite astfel evacuarea acestora. Este si un antioxidant redutabil.
Sparanghelul e bogat in potasiu. Este si un bun diuretic, facand eficienta eliminarea toxinelor din organism. Sfecla rosie, bogata in betanina si metionina, ajuta la metabolizarea acizilor grasi in ficat si faciliteaza evacuarea toxinelor.
Ridichea neagra stimuleaza vezica biliara si tonifica ficatul, contribuind astfel la digestia si metabolizarea mai buna a compusilor alimentari. Este bogata in fibre si stimuleaza diureza.
Apa este esentiala in procesul de eliminare a toxinelor din organism. Un adult care traieste in zona temperata are nevoie, potrivit specialistilor, de 1,5 pana la 2 litri de apa pe zi.
In afara de apa, indicate sunt si ceaiurile cu proprietati detoxifiante. Exista o sumedenie de produse din aceasta categorie care se regasesc in magazinele de specialitate, dar si pe rafturile supermarketurilor.
Important de retinut este ca plantele de baza, cu cea mai mare eficienta in detoxifiere, sunt papadia, mesteacanul, aloe si cicoarea, fara a mai pune la socoteala ceaiul verde. Acesta distruge radicalii liberi, care imbatranesc organismul si „usuca" pielea cu timpul. Are continut crescut de vitamine, in special A, C si E, precum si de seleniu care, impreuna cu vitamina E, contribuie la intarirea imunitatii organismului.
Sucurile din fructe si legume proaspete si sanatoase ajuta si ele organismul sa se detoxifice. Aceste sucuri se prepara prin stoarcerea fructelor sau a legumelor. E bine sa fie consumate imediat dupa ce au fost obtinute in acest fel, pentru ca se oxideaza repede.
Daca nu aveti timp suficient pentru aceasta operatiune, sucul se poate pastra cel mult 12 ore in frigider, intr-un vas de sticla. Daca apelati la sucuri naturale preambalate, e bine sa le consumati in cel mult 48 de ore dupa ce ati desfacut ambalajul in care se afla.
Este foarte important sa stiti ca daca optati pentru un regim de detoxifiere, care consta numai in verdeturi, legume si fructe proaspete, crude, nu trebuie sa exagerati cu durata acestuia, pentru ca altfel poate avea efecte nefaste asupra organismului. Regimul de detoxifiere e bine sa fie tinut intre o zi si o saptamana.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Hepta