- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tot mai des auzim de la specialiștii în nutriție și nu numai, că legumele și fructele verzi sunt cele mai recomandate, mai ales în perioada sezonului rece și tot de la ei am aflat care sunt beneficiile consumului de smoothie verde și de ce este mai recomandat decât sucul.
Legumele și fructele verzi sunt pline de beneficii pentru sănătatea organismului, însă depinde de modul în care alegem să le consumăm. Dacă alegem să le procesăm termic, o mare parte din proprietățile acestora își pierd valoarea, de aceea se recomandă consumul lor în stare crudă.
Citește și: De ce sunt mai recomandate sucurile din legume și fructe verzi? Proprietăți și beneficii.
Care este diferența dintre un smoothie și un suc natural
Un smoothie natural se obține prin procesarea ingredientelor întregi( fructe sau legume, sau ambele) cu ajutorul unul blender, astfel încât se păstrează intacţi toți nutrienţii pe care acestea îi conţin, dar și fibrele acestora.
Un suc natural se obține prin stoarcerea fructelor sau legumelor, ceea ce înseamnă că se păstrează intacți nutrienții acestora, la fel ca la smoothie, în schimb, nu și fibrele.
Citește și: Cel mai hrănitor smoothie. Rețeta care înlocuiește o masă
Alegerea între cele două variante poate depinde si de obiectivul pe care ni-l propunem: de exemplu, daca ne dorim un aport mai mare de vitamine, nutrienți, dacă ne dorim o detoxifiere a organismului, recurgem la consumul de sucuri naturale. Iar dacă ne dorim, pur și simplu, o masă gustoasă și sățioasă plină de nutrienți și fibre, recurgem la consumul de smoothie-uri.
Citește și: Idei de smoothie cu efect anti-îmbătrânire. Care sunt cele mai bune combinații de ingrediente
Și pentru că sucurile și smoothie-urile, au roluri diferite pentru sănătatea organismului, specialiștii ne recomandă să le consumăm alternativ. Fibrele din smoothie-uri acționează în curățarea colonului, eliminând o mare parte din reziduurile acumulate. Întrucât stocul de reziduri este de obicei foarte mare, este recomandat să ajutăm corpul să le elimine.
Iar în cazul în care alegem să consumăm un suc natural, fără pulpă, venim în ajutorul organismului pe partea de digestie. Organismul nu va mai consuma energie pentru a digera pulpa legumelor și a fructelor, sau fibra din ele, ci va asimila doar vitaminele și nutrienții.necesari.
Citește și: Smoothie din 6 ingrediente. Rețete pentru ameliorarea anxietății
De ce sunt mai recomandate sucurile sau smoothie-urile din legume și fructe verzi în sezonul rece?
După cum deja se știe, culoarea verde înseamnă clorofilă, iar aceasta este extrem de bogată în vitaminele A, C si E și are acțiune antiinflamatoare, dar și antioxidantă, puternică. Clorofila ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea metalelor grele din organism, favorizează asimilarea vitaminelor si mineralelor în corp și întărește imunitatea organismului.
Citește și: Cel mai bun smoothie antiinflamator. Nutriționiștii îl recomandă pentru micul dejun
Consumul de frunze bogate în clorofilă va da un bust imunității și ne ajută să ne protejăm de virozele de sezon. Frunzele verzi mai conțin, pe lângă vitamine, enzime, fitonutrienți foarte utili în această perioadă când avem nevoie de o imunitate bună și ne putem echilibra organismul pe cale naturală.
Citește și: Beneficiile legumelor și verdețurilor proaspete în sezonul rece
Sucurile și snoothie-urile preparate din legume și fructe verzi pe lângă acțiunea de detoxifiere a organismului, mai sunt benefice și pentru scăderea în greutate, creşterea energiei, reducerea poftelor alimentare, curăţarea pielii şi multe altele.