Cum mancam?
De cele mai multe ori suntem tentati sa luam masa la ore nepotrivite si in mare graba, acest obicei fiind cu totul nesanatos. In timp ce luam masa, nu trebuie sa avem alte preocupari, deoarece cititul, privitul la televizor sau vorbitul ingreuneaza procesul de digestie. Totodata, nu este bine sa mancam alimente prea fierbinti sau foarte reci, deoarece putem irita mucoasa esofagului sau a stomacului. O importanta deosebita o are si modul in care sunt preparate alimentele, deoarece in timpul prelucrarii culinare unele substante hranitoare isi pot pierde calitatile nutritive.
Cand mancam?
Pentru a ne mentine starea buna de sanatate, mesele luate la ore fixe si repartizarea cantitatilor de alimente au o foarte mare importanta. Unele persoane, din lipsa de timp sau din alte motive, nu iau micul dejun sau uita de gustarile dintre mese, lucru care nu este tocmai sanatos. Asadar, nu face asemenea greseli deoarece vei fi subalimentat exact in orele de maxima activitate, cand organismul are cea mai mare nevoie de hrana. Saritul peste o masa din timpul zilei determina inevitabil o alta greseala - mancatul excesiv seara. Acest lucru duce la ingrasare si la o digestie foarte greoaie, tocmai in orele de somn, cand stomacul trebuie sa se odihneasca. Gustarile sunt si ele foarte importante. Putem rontai un biscuit, un fruct sau miez de nuca.
Cat mancam?
Organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de alimente din care sa-si ia doza zilnica de energie. Aceasta cantitate este variabila, in functie de varsta, sex, de munca pe care o depunem si nu in ultimul rand de starea de sanatate. Astfel, copiii si adolescentii aflati in plin proces de crestere au nevoie de o cantitate de hrana substantiala, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ decat adultii. Odata cu inaintarea in varsta, nevoile calorice scad, astfel ca sunt suficiente alimentele cu valoare energetica mai scazuta.
Tot articolul, in Revista Felicia !
foto: Hepta.ro