Antena Căutare

Ce culoare are dieta ta?

La Centrul pentru nutritie umana de la UCLA, fondat de David Herber autorul volumului "Ce culoare are dieta ta?" conduce cercetarile in ceea ce priveste atributele sanatoase ale alimentelor.

Descoperirile recente spun faptul ca ceaiul verde ajuta la inhibarea cancerului de san, ca substantele din citrice pot repara materialul genetic cu probleme si ca orice fruct sau leguma intreaga are mai multe beneficii decat o singura parte din ea.

Herber si-a gasit de curand timp sa vorbeasca despre munca sa si descoperirile din laborator pe care le-a mutat direct in farfurie.

Ce culoare are dieta majoritatii oamenilor?

Maro si bej langa o multime de amidonuri rafinate, zaharuri si grasimi. Problema majora sunt mancarurile monotone care ascund grasimi si zaharuri de aceea nu te poti opri in a le consuma. Nu poti manca doar una singura: mananci si mananci si iar mananci.

De exemplu o treime din americani isi iau 47% din calorii din mancarurile de fast-food (junk food). Aceste mancaruri au un gust foarte bun, deci esti foarte tentat sa le consumi atunci cand esti stresat sau nu ai gatit nimic.

Un cosulet cu chips-uri de la un restaurant mexicam are 550 de calorii, doua bucati de pizza 1000 de calorii. Si acestea se depun imediat. Oamenii uita ce au mancat ieri, dar este ca un cont in banca: corpul tau isi aminteste.

Mancarea de la fast-food nu contine nutrienti?

Din ea lipseste nutrientii sanatosi. Dieta nesanatoasa a fost asociata cu problemele dentare (gingivitele si inflamatiile gingiilor), fracturile osoase si bolile de inima. Chiar si in corpul unei persoane care ramane slaba, o cantitate mare de grasimi din dieta junk-food creste nivelul de colesterol ce poate determina infarct-uri si preinfarct-uri premature. In final cancerul de san, de colon si cel uterin au fost toate asociate cu obezitatea care creeaza un stress oxidant in corp.

Obezitatea nu inseamna apropo sa fii mare. Ea inseamna un procent ridicat de grasimi din greutatea ta totala. Persoanele obeze au mult mai des probleme inflamatorii in corp decat o persoana normala si inflamatia este o fateta a cancerului sau a bolilor de inima. In concluzie fructele si legumele nu numai ca ajuta la reducerea numarului de calorii cu fiecare muscatura, dar fitonutrientii sunt de asmenea anti-inflamatori.

Cate fructe si legume mananca un om?

De obicei un om mananca trei mese pe zi, iar americanilor le place de exemplu sa glumeasca si sa spuna ca acelea sunt salate aisberg, cartofi prajiti si ketchup. In fapt nu sunt prea departe deoarece un sfert din legumele consumate in America sunt cartofii prajiti.

Este adevarat ca poti lua necesarul de vitamina C pentru o zi intreaga mancand cartofi prajiti?
Poti spune ceva dragut despre oricine si orice. Adevarul este ca un cartof dulce este o alegere mult mai buna decat un cartof alb. Un cartof alb mediu contine aproximativ 220 de calorii. Un cartof mediu dulce are in jur de 110 calorii, deci are jumatate din indexul glicemic si este bogat in beta caroten, adica furnizeaza mai multe substante de calitate ceea ce ajuta in lupta cu cancerul.

Sfatuiti femeile sa manance 7 mese pe zi care sa contina fructe si legume de culori diferite, iar barbatii sa ia 9 astfel de mese. Cum este posibil?

Sunt foarte mici - o cupa de fructe crude sau de legume gatite este o masa. Nu este foarte dificil sa ai 5 feluri la cina: 1 cupa de legume pregatite la aburi, o salata colorata si fructe la desert. Apoi, tot ceea ce trebuie sa faci este sa mananci ceva fructe la micul dejun si la pranz.

Cat de important este sa variezi culorile in ceea ce priveste alegerea fructelor si legumelor? Unii nu sunt atat de aventurosi alegand doar banane, mere si ocazional fasole verde.

Fiecare culoare are propriul rol in corp. Ei reprezinta familia de chimicale sau fitonutrienti de care beneficiaza parti diferite ale corpului. De exemplu, fitonutrientii din grupul rosu contin licopen. Sunt probe ca licopenul reduce riscul cancerului de prostata si al celui de san. De grupul galben-verde cu spanac si avocado beneficiaza retina, partea din spate a ochiului - aceasta primeste cea mai mare cantitate de lumina ultravioleta.

Legumele galbene si verzi ajuta la protejarea ochiului de cauzele cele mai comune: orbirea datorata batranetii. Grupul rosu-purpuriu se orienteaza catre creier. Murele, capsunile, rodiile, afinele etc au toate rolul de a imbunatati functiile mentale.

Vara produsele arata fantastic si copiii infuleca pepeni si alte fructe. Dar iarna? Cele congelate sunt bune? In unele cazuri cele congelate sunt mult mai bune. Este convenabil si constituie o sursa de energie, plus ca nu trebuie sa arunci nimic. Eu tin totdeauna o punga de spanac congelat in congelator in caz ca nu vrem sa gatim legume in acea seara. Imi place spanacul deoarece consider ca este o super-leguma. Doar il incalzim in cuptorul cu microunde si turnam sos pentru paste deasupra.

Esi vreodata infometat din cauza mancarii de pe care o manaci? Daca as manca doar fructe si legume as fi infometat, dar proteinele ma feresc de senzatia de foame.

Cat de multe proteine se recomanda?

Pentru a acoperi deficitul de proteine ai nevoie ca circa 10 procente din totalul caloriilor sa provina din proteine. Optimul, din punctul meu de vedere este de 29 procente. Proteina este materialul necesar pentru a construi muschi, organe si ajuta la controlul lacomiei.

Cand oamenii iau destule proteine pentru a-si controla foamea, nu mai cauta alte alimente. Ce ne sfauiti atunci cand mergem la un restaurant?

Cand mergi la un restaurant intreaba ospatarul daca iti poate aduce o portie dubla de legume alaturi de acei cartofi. Sau daca poti avea niste fructe in locul cartofilor prajiti. O alta problema ar fi portiile mari. Mai bine iei o portie si o imparti la doi.

Faci vreodata exceptie de la reguli?

Ar trebui sa te bucuri de viata si sa te bucuri de asemenea de mancarea delicioasa. Eu recomand ca o zi pe saptamana sa iei o masa buna din orice vrei.

In frigiderul lui David Herber gasesti:

- lapte de soia
- mere, portocale, piersici, nectarine, fructe de padure
- sosuri
- sucuri de legume
- branza fara grasimi
- ton
- apa cu lamaie
In congelator:
- alte fructe de padure
- inghetata (pentru ocazii)

Meniu:
Micul dejun: un shake cu fructe de padure
Pranz: salata cu ton
Cina: salata colorata, spanac, pui la gratar, orez, suc de legume mar copt cu scortisoara.
Gustari: un baton de proteine.

sursa: euforia.tv

foto: www.chefgui.com

Pepenele - un miracol pentru sanatate... Cauzele emotionale din spatele bolilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x