Antena Căutare

Ce riscuri are consumul alimentelor după ora 17:00. Ce ți se poate întâmpla în timp

Un nou val de cercetări atrage atenția asupra importanței orei la care alegem să mâncăm, demonstrând că mesele luate după ora 17:00 pot avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății metabolice și cardiovasculare.

Ce riscuri are consumul alimentelor după ora 17:00. Ce ți se poate întâmpla în timp | Shutterstock

Mai multe studii recente subliniază legătura dintre orele târzii ale cinei și riscurile de obezitate, diabet sau afecțiuni ale inimii.

Ce spun studiile?

Potrivit cercetătorilor de la Universitat Oberta de Catalunya și Universitatea Columbia, consumul a peste 45% din caloriile zilnice după ora 17:00 poate deregla metabolismul glicemiei și crește riscul de diabet de tip 2, indiferent de greutatea corporală. Acest tip de obicei alimentar duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge și la reducerea sensibilității la insulină, factori cheie care pot amplifica riscurile metabolice și cardiovasculare.

Citește și: Care sunt cele mai bune alimente pentru o minte sănătoasă. Ce ne recomandă specialiștii

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, o altă cercetare a arătat că persoanele care mănâncă seara târziu sunt mai susceptibile să acumuleze grăsime și să ardă calorii mai lent, ceea ce favorizează creșterea în greutate și apariția problemelor cardiovasculare. Aceasta este o consecință a modului în care ritmul circadian al corpului interacționează cu digestia, metabolismul fiind mai eficient în prima parte a zilei decât spre seară sau noapte.

Impact asupra sănătății cardiovasculare

Pe lângă impactul asupra metabolismului, mesele târzii pot crește riscul de hipertensiune arterială și afectează controlul lipidic, contribuind la dezvoltarea arteriosclerozei. De exemplu, cercetările publicate în Nutrition & Diabetes și alte jurnale medicale sugerează că alegerile alimentare făcute după ora 17:00 contribuie la o creștere a inflamației în organism, unul dintre factorii determinanți pentru bolile cardiovasculare.

Citește și: Motivul pentru care o femeie își umple șosetele cu urzici și le poartă așa. Ce beneficii susține că îi aduce planta

Recomandări practice

Pentru a minimiza riscurile, experții recomandă:

  • Planificarea meselor principale în prima parte a zilei.
  • Limitarea aportului caloric după ora 17:00.
  • Evitarea alimentelor procesate sau bogate în grăsimi saturate seara.
  • Adoptarea unui orar alimentar constant pentru a sincroniza ritmul intern al corpului cu procesul de digestie.

Aceste măsuri nu doar că îmbunătățesc sănătatea metabolică, dar contribuie și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și la prevenirea afecțiunilor cronice.

Care sunt cele mai bune alimente pentru o minte sănătoasă. Ce ne recomandă specialiștii... Ce proprietăți benefice au măceșele. Cum ne ajută organismul consumarea lor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x