Antena Căutare

Chirurgia cardiaca repara complicatiile infarctului!

Cand in inima se petrece un cataclism, cand ea a fost fulgerata de un infarct, pot aparea stricaciuni ale peretilor cardiaci, rupturi in acesti pereti.

Chirurgia cardiaca poate interveni reparand aceste stricaciuni ce se pot instapani ca niste complicatii in urma unui infarct.

In primul rand, trebuie facute unele precizari. Infarctul inseamna blocarea curgerii sangelui spre inima, muschiul cardiac nu mai este irigat fiindca s-a intrerupt din cauza cheagurilor de sange.

Ca urmare, o portiune din muschiul cardiac nu mai este alimentata cu sange si se necrozeaza. Aceasta parte a muschiului moare si apare o cicatrice. Din pacate, unele infarcte se complica dupa 4-5 zile.

Dar chirurgia cardiaca are sansa sa salveze vietile bolnavilor. Explica mai multe lucruri despre acest subiect conferentiar doctor Horatiu Moldovan, seful sectiei chirurgie cardiaca de la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" - Fundeni. Cea mai frecventa complicatie este ruptura ce apare in sept, adica in peretele dintre ventricule, dintre camerele inferioare ale cordului, cele care pompeaza sangele.

Dar si o alta complicatie pandeste, e drept ceva mai rara. Complicatia consta in ruperea peretelui ventriculului stang - cel mai afectat, fiindca de aici porneste pomparea sangelui spre restul organismului. O alta complicatie este insuficienta mitrala (ruperea valvei mitrale): atunci cand se rupe peretele ventriculului stang.

In unele situatii, cand ruptura apare progresiv, bolnavul poate fi salvat. Sa intelegem cum poate interveni chirurgul cardiac. Bolnavul este conectat la o pompa extracorporeala, o instalatie ce inlocuieste inima un timp, pompand sange in locul ei.

Inima pacientului este oprita si chirurgul repara ruptura in peretele ventriculului stang. Se poate coase ruptura, se poate pune un petic, se poate lipi stricaciunea cu cleiuri adeziv acceptate si care nu sunt respinse de organism.

Sa intelegem, acum, care este modul de interventie al chirurgiei cardiace in situatia mai des intalnita de ruptura ivita in peretele ce separa cele doua ventricule. Aceasta complicatie aparuta la unii bolnavi de infarct se poate opera in 2-3 zile, deci intervalul de interventie chirurgicala este mai lung decat in cazul rupturii in peretele ventriculului stang.

Inainte de operatia de reparare a septului dintre ventricule, se monteaza o pompa in aorta, un balon de contrapulsie cum este numita pompa de ajutor.

Aceasta pompa, instalata in aorta inainte de operatia efectiva, sustine activitatea cardiaca inainte de operatie si dupa. Aceasta pompa de ajutor sustine 20-25% din debitul inimii.

Citeste jurnalul.ro

Slabeste BIO cu Montignac!... VIDEO! Ata dentara este o necesitate, nu un moft...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x