Platforma este compusa din doua elemente. Robotul propriu-zis este o masina cu patru brate lungi, mobile, telecomandate. Unul poarta camera endoscopica, iar celelalte trei sunt instrumente fine chirurgicale, care efectueaza incizii de cativa milimetri. In fata unei console se asaza chirurgul. Confortabil instalat, chirurgul vizioneaza zona operatiei "marita, in 3D, si piloteaza de la distanta instrumentele chirurgicale.
Totusi, nu robotul, ci chirurgul este cel care opereaza. Robotul nu este autonom, este doar un instrument la dispozitia chirurgului.
In lume, urologia reprezinta 70% dintre interventiile cu asistenta robotica, in principal prostatectomie, unele ablatii renale sau corectia unor malformatii urinare. In Statele Unite, aproximativ 80% dintre prostatectomii in cazuri de cancer de prostata sunt efectuate cu ajutorul robotului, respectiv aproape 73.000 de interventii in fiecare an. In Franta sunt inregistrate aproximativ 18% si spre finele acestui an se preconizeaza efectuarea a peste 25% de asemenea operatii.
In Romania au fost efectuate peste 580 de interventii chirurgicale robotice, dintre care circa 400 la Clinica de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, 100 la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca si 80 la Spitalul Municipal Cluj-Napoca.
Tot articolul, in Jurnalul National !
foto: awesomeopolis.com