Cum decurge viața într-un oraș sufocat de poluare. 4 lucruri pe care ar trebui să le afli despre smogul din Beijing

 
+3 click pentru
galerie

Ritmul accelerat de dezvoltare a orașelor a dus la o creștere alarmantă a fenomenului poluării. În prezent, multe metropole ale lumii se confruntă cu efectele nocive ale smogului, care se formează deasupra orașul, ca urmare a poluării. Acest lucru a forțat, în repetate rânduri, luarea unor măsuri din partea guvernelor, pentru stoparea sau măcar limitarea acestui fenomen. Cu toate acestea, soluțiile permanente se lasă așteptate.

 

În cazurile extreme de poluare, așa cum se întâmplă în unele din cele mai mari metropole ale lumii, aceasta poate avea efecte puternice asupra sănătății, dar și asupra stilului de viață al populației. Una dintre metropolele afectate cel mai puternic de fenomenul poluării este Beijing, cel mai mare oraș din China, cu o populație de peste 27 de milioane de locuitori. Beijingul are zeci de mii de fabrici și peste 5 milioane de vehicule pe străzi, iar o mare parte din populație încă se încălzește cu cărbune. Iată cu ce te-ai confrunta, dacă ai locui într-un astfel de oraș:

Vei avea nevoie de un refugiu

 

Viața e diferită într-un oraș foarte poluat. Noxele sunt omniprezente și te urmăresc peste tot pe unde mergi. Vei avea nevoie de un refugiu de la poluare, un loc unde să poți respira liniștit, fără să îți faci griji că te îmbolnăvești. În consecință, pentru sănătatea ta, dar și a familiei tale, vei avea nevoie de un purificator de aer în casă. Acasă petrecem foarte mult timp și, indiferent cât de bine închidem ferestrele, noxele își fac loc și în interior. Tocmai de aceea, un purificator de aer este esențial pentru o persoană care locuiește într-un oraș poluat.

Vei vedea rar cerul și Soarele

 

Nivelul de poluare din Beijing poate ajunge să depășească chiar și de 20 de ori nivelul de siguranță în privința poluării. Există, în Beijing, zile mai bune și zile mai proaste, din acest punct de vedere. În zilele bune, numite „zile cu cer albastru” se poate întrevedea albastrului cerului, însă în zilele proaste, cu un grad ridicat de poluare, până și Soarele devine o simplă pată luminoasă pe cer. Smogul este atât de dens încât nici măcar Soarele nu mai este vizibil. Cerul dispare și în oraș se lasă o ceață care nu este altceva decât smog.

Trebuie să iei măsuri ca să te protejezi

 

Oamenii din Beijing nu se pot mișca la fel de liber cum o fac cei dintr-un oraș lipsit de poluare. Există zile cu alerte de poluare, în care autoritățile chineze recomandă populației să rămână în casă, din cauza toxicității ridicate a aerului din interiorul orașului. Toxicitatea aerului crește atât de mult încât poate pune în pericol starea de sănătate a oamenilor. Trebuie să încerci să eviți să ieși afară în aceste zile, iar dacă o faci trebuie să te asiguri că porți o mască pe față, pentru a nu inhala noxele de pe stradă.

 

Nu poți conduce când dorești

 

Există reguli pentru folosirea automobilelor în astfel de zile, care trebuie respectate. Conform NBC News, una dintre aceste reguli stabilea că, în zilele cu multă poluare, mașinile trebuie conduse alternativ, în funcție de numărul de înmatriculare. Astfel, în aceste zile se poate stabili o alternanță între automobilele cu numere impare și cele cu numere pare, scopul principal fiind reducerea numărului de vehicule de pe stradă. Această măsură s-a aplicat inclusiv demnitarilor și politicienilor chinezi, care au fost nevoiți să renunțe la peste 30% din flota de automobile.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe