Igiena este capitolul la care românii stau îngrijorător de prost.
Un studiu al Ministerului Sănătății arată că doar jumătate dintre români se spală pe mâini după ce merg la toaletă, folosim cu 400 de mililitri mai puțină pastă de dinți anual decât în țările dezvoltate și ne schimbăm periuța de dinți o dată la 2-3 ani, față de 2-3 luni, cum este recomandat. Aceste cifre alarmante sunt cauzate, în mare parte, și de lipsa de educație.
În aceste condiții, mulți părinți încearcă să-și învețe de mici copiii cu un ritual zilnic de igienă sănătos. Însă, când vine vorba de făcut baie sau spălat pe dinți, micuții ar prefera să facă orice altceva. Iată ce ar trebui să faci, dacă vrei să scapi de batalia zilnică pe care o duci cu copilul tău:
Transformă obiceiurile de igienă într-o distracție
Cei mici nu înțeleg importanța spălatului pe dinți, iar această activitate este cea cu care părinții au cel mai mult de furcă. Însă, dacă știi cum să transformi acest obicei într-unul plăcut și distractiv, copilul tău nu va mai protesta când îl trimiți să se spele pe dinți. Cumpără-i o pastă de dinți cu aromă fructată și o periuta pentru copii, colorată, cu sunete amuzante și ușor de manevrat, pe care el să o folosească entuziasmat. Cei mici nu au suficientă forță pentru a-și peria dințișorii eficient, așa că o periuță electrică este cea mai potrivită alegere. Aceasta are o acțiune dinamică și reușește să îndepărteze resturile de mâncare și din zonele greu accesibile, astfel încât cel mic să nu aibă probleme cu cariile.
Fii tu însăți un exemplu pentru el
Lasă-l pe cel mic să îți observe ritualurile de igienă. Copiii au obiceiul să își imite părinții în tot ceea ce fac, iar dacă te văd cum te speli pe dinți, pe mâini și pe față seara, înainte de culcare, și că îți faci duș zilnic, li se va părea firesc să procedeze și ei la fel ca mami sau ca tati. De asemenea, îi poți arăta că baia nu înseamnă neapărat că trebuie să își întrerupă joaca. Ia-i niște vaporașe plutitoare sau animăluțe din plastic, spălați-le împreună și jucați-vă cu spuma. Îi poți arăta cum îi stă cu părul modelat în creastă sau cu o barbă de spumă, pentru a-l face să aștepte cu nerăbdare baia de seară, de acum încolo.
Creează o rutină zilnică de igienă
Copiii deprind rapid obiceiuri, așa că, dacă îl înveți cu un anume ritual în fiecare dimineață și seară, nu vei avea mari probleme.
Ritualul de dimineață ar trebui să includă:
- Spălatul pe mâini
- Perierea dinților
- Perierea părului
- Dușul de dimineață
Pentru ritualul de seară poți înlocui dușul cu baia în cadă. De asemenea, pentru a te asigura că cel mic știe regulile de igienă, îl poți pune să enumere toate situațiile în care trebuie să se spele pe mâini: după ce merge la toaletă, înainte și după masă, când pune mâna pe jos sau pe ceva murdar, după ce se joacă cu animale, după ce strănută sau tușește etc.
Nu uita de igiena alimentelor
Trebuie să îi explici copilului de ce este important să nu mănânce niciodată fructe nespălate. Chiar dacă el nu înțelege încă noțiunea de germeni, virusuri sau bacterii, poate înțelege că, dacă nu spală înainte fructele și legumele, se poate îmbolnăvi, iar atunci nu va mai avea voie să se joace toată ziua sau să meargă la grădiniță, unde sunt prietenii lui.
Tu cum îți înveți copilul să deprindă obiceiuri sănătoase de igienă? Care este cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o?
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Vitalinka
Nu mai e mult și o vom avea pe masă! Greșeala pe care și tu o faci când prepari salata de boeuf. Nutriționiștii: ”Înceta... Mai mulți elevi din Sydney au creat, cu doar doi dolari, un medicament vital. Se vindea cu 750 dolari și a dispărut incl...