- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Beneficiile pentru sănătate ale activității fizice nu sunt puține, însă nu trebuie să uităm că, în funcție de sportul ales, poți fi predispus la anumite tipuri de accidente. Ca să faci sport în siguranță, trebuie să respecți câteva reguli, pentru protecția sănătății tale:
1. Respectă indicațiile medicului
Înainte de a ne implica în orice sport, avem nevoie să știm că starea de sănătate ne permite practicarea acestuia. Controalele regulate la medic și recomandările sale îți vor indica dacă ești apt de activitate fizică. Există și situația unei accidentări prealabile care să conducă la nevoia de repaus fizic, așa cum e cazul în ruptura de menisc, una din cele mai frecvente leziuni ale genunchiului.
Un specialist îți va spune cât timp este contraindicat efortul fizic și poți începe să faci sport din nou doar la indicațiile acestuia. Pentru a continua exemplul rupturii de menisc, medicul ortoped Dr. Codorean explică posibilitatea a două tratamente diferite, în funcție de gravitatea leziunii: chirurgical sau conservator. Acesta din urmă include repaus fizic și chiar folosirea unei cârje pentru protejarea suplimentară a genunchiului. Prin urmare, ascultă mereu indicațiile medicului și nu începe activitatea fizică fără recomandarea sa.
2. Începe cu încălzirea
Rolul exercițiilor de încălzire nu trebuie neglijat, deoarece nu e bine să ai o tranziție bruscă între repaus și efort. Încălzirea are rolul de a-ți pregăti mușchii, articulațiile și sistemul cardio-respirator. Temperatura corpului crește, șansele de accidentări scad, iar posibilitatea performanțelor este mai mare.
În mod ideal, încălzirea înainte de activitatea fizică intensă ar trebui să dureze între 20 și 30 de minute, însă poate fi și mai scurtă. Primele exerciții de încălzire ar trebui să fie generale și să fie urmate de unele potrivite pentru sportul practicat. Prin urmare, poți începe cu activități care solicită tot corpul, precum alergarea ușoară cu o creștere progresivă a vitezei. Poți continua cu exerciții care se adresează grupelor de mușchi solicitate atunci când practici sportul ales.
3. Respectă regulile sportului
Fie că e vorba de un sport de echipă, fie de unul individual, ar trebui să cunoști bine regulile și să le aplici mereu. O parte din ele au rolul de a te păstra în siguranță, pe tine, pe coechipieri sau pe adversari. Pe lângă reguli, e bine să ții cont și de recomandările profesioniștilor și să porți echipamentul de protecție potrivit pentru sportul pe care îl practici. E greșit să consideri că echipamentul este pentru începători. Accidente li se întâmplă chiar și celor mai buni din domeniu, așa că nu ezita să folosești echipamentul de protecție - te poate feri de accidentări serioase, potrivit Very Well Fit.
4. Hidratează-te și mănâncă echilibrat
Asigură-te că rămâi hidratat în timp ce faci activități fizice. Bea apă înainte să începi și în timpul pauzelor. Dacă exercițiile sunt intense, băuturile speciale pentru sportivi te pot ajuta să restabilești nivelul de electroliți din corp, pierduți pe măsură ce transpiri. Nu e bine să iei mese prea greoaie înainte să faci sport, dar trebuie să te asiguri că pe parcursul zilei obții suficiente calorii și substanțe nutritive pentru nivelul tău de activitate.
Atunci când faci sport intens fără să ai o dietă adecvată, poți pierde în greutate, slăbind fără să vrei din masa musculară. Prohaska, care antrenează jucători din NFL, luptători MMA și participanți la Jocurile Olimpice a observat că atleții care pierd 2,2 kilograme din masa musculară au un risc cu 30% mai mare de accidentare, conform Stack. De aceea, e important să acționezi preventiv, cu o dietă sănătoasă, care să conțină legume și fructe proaspete, dar și suficiente proteine.
5. Odihna e esențială
Nu este o idee bună să faci sport prea multe zile la rând. Chiar dacă ai un obiectiv pentru care trebuie să te antrenezi mai intens, zilele libere au rostul lor și te pot chiar ajuta. Dacă îi oferi posibilitatea corpului să se refacă, reduci riscul accidentărilor. În plus, pentru practicarea sporturilor în siguranță, trebuie să dormi în fiecare noapte numărul de ore recomandat în funcție de vârsta ta. Poate fi periculos să faci sport atunci când nu dormi suficient. Îți pot fi afectate atenția și capacitatea de concentrare și pot avea loc accidente mult mai ușor.
Sursă foto: Shutterstock
Controalele regulate sunt mai importante decât crezi. 4 motive ca să nu mai amâni vizita la doctor... 6 trucuri pentru a ține sub control stresul, boala secolului, care afectează unul din doi români...