Alimente permise
Pentru a ameliora procesele care incetinesc functiile organismului este recomandat consumul alimentelor cu activitate biologica inalta, bogate in vitamine si microelemente:
•- paine integrala, cereale integrale, orez si paste integrale;
•- legume crude sau fierte (morcov, rosii, broccoli, telina, cartof, mazare, linte, fasole) si verdeturi (patrunjel, marar, leustean);
•- fructe crude sau sub forma de compot (mere, caise, piersici, portocale, cirese, prune);
•- carne slaba (peste, pui, vita);
•- lactate - iaurturi simple si lapte;
•- nuci, fructe uscate si seminte in cantitati moderate.
Fereste-te de ispitele gastronomice!
Pentru varstnici, mai ales cei care au probleme de sanatate, o serie de preparate atractive din punct de vedere gustativ si olfactiv pot deveni un adevarat pericol. Nu sunt indicate carnea de porc prajita, mititeii, saramura de peste, vinul, prajiturile cu ciocolata si crema, mancarea de tip fast-food sau puternic condimentata. De asemenea, evita alimentele artificiale din comert de tipul chipsurilor, salamurilor, icrelor, sucurilor acidulate.
Moderatia si echilibrul in alimentatie trebuie sa fie regulile de baza. Mananca putin si des. Poti avea 5 mese pe zi, 3 mese principale si 2 gustari, in cadrul carora sa incluzi alimentele permise.
Mai putine grasimi si glucide
Pentru ca persoanele varstei a treia depun mai putin efort fizic, este necesara o diminuare a cantitatilor de proteine, grasimi si glucide. Nerespectarea acestei indicatii risca sa atraga dupa sine o serie de boli grave. De exemplu, excesul de grasimi poate duce la boli coronariene, constipatie, accidente vasculare cerebrale. Consumul mare de glucide duce la diabet, obezitate, deteriorarea danturii.
Revista Felicia Cum sa ai un spate drept si sanatos... Acupunctura trateaza fara medicamente...