Nu este o afectiune grava, ci mai mult neplacuta, deranjanta, dar este mult mai raspandita decat se crede, multi oameni nefiind constienti ca sufera de asta.
Diagnosticul se poate preciza pe baza unor teste specifice, care se fac, de obicei, intr-o unitate spitaliceasca (testul de toleranta la lactoza, testul de masurare a hidrogenului din aerul expirat) sau testul de aciditate al scaunului, preferabil in cazul copiilor.
Nu exista un tratament specific pentru intoleranta la lactoza, dar modificarile de dieta va pot ameliora situatia. In primul rand, nu inseamna ca trebuie sa excludeti complet lactatele din meniul dvs.
Multe persoane pot tolera pana la 10 grame de lactoza pe zi, asta insemnand cantitati mici de lactate sau anumite produse lactate.
De exemplu, chiar daca laptele e mai greu de tolerat (el contine cea mai mare concentratie de lactoza), puteti manca anumite sortimente de branza, mai ales branza tare. Consultati de fiecare data etichetele produselor.
Desi iaurtul contine si el multa lactoza, numeroase persoane pot consuma iaurturile nepasteurizate (care contin culture vii de bacterii), deoarece adaosul acesta ajuta digestia.
Este de preferat sa beti lactate in cantitati mici (circa 100 ml odata) si amestecate cu alta hrana, de exemplu, laptele cu cereale (naturale, simple) se absoarbe mai usor.
Daca suferiti de o disfunctie mai severa, puteti apela la produsele lactate speciale, cu continut redus de lactoza, care au aceasta informatie inscriptionata pe eticheta.
De asemenea, puteti folosi suplimente de lactaza, sub forma de tablete sau picaturi, luate inainte de masa sau adaugate in lapte. Daca nu puteti tolera deloc lactoza nu trebuie sa va ingrijorati.
Exista si alte alimente care va pot furniza necesarul de calciu, de exemplu: soia si produsele din soia (inclusiv lapte de soia si tofu, un sortiment de branza), fasole, nuci, varza si broccoli, spanac, portocale, conserve de ton, sardine, somon (calciul se gaseste mai ales in oasele acestora si aceasta forma e mai accesibila).
In aceste cazuri, trebuie sa aveti in vedere ca laptele se gaseste ascuns in numeroase produse procesate: cereale, sosuri, supe instant, produse de patiserie (chiar paine), dulciuri, margarina, carne etc.
De aceea, cititi etichetele produselor cu atentie si urmariti orice referire la lactoza, lapte, lapte praf, zer. De asemenea, lactoza este un adaos folosit in industria farmaceutica, asa ca poate fi gasit si in medicamente.
Simptome
25% din populatie prezinta intoleranta la lactoza, in diferite grade, de la simpla la severa. Sunt insa popoare din Asia sau Africa in care intoleranta atinge chiar 75%.
Fenomenul este extrem de rar la copii, dar o data cu inaintarea in varsta capacitatea de sinteza a enzimei respective poate scadea, intoleranta debutand, de obicei, in jurul varstei de 20-40 de ani.
Unele afectiuni, interventii chirurgicale sau traumatisme intestinale pot determina o scadere a lactozei, care poate fi temporara sau definitiva.
Astfel, sunt: gastro-enteritele, boala Crohn (afectiune inflamatorie intestinala), boala celiaca, unele parazitoze (produse de giardia sau ascarizi), gastropatia diabetica, radiatiile abdominale sau chimioterapia etc.
Simptomele apar la 30 de minute-doua ore de la consumul de lactate constand in: diaree, greata, dureri abdominale, balonare, flatulenta, uneori varsaturi.
Citeste jurnalul.ro
Sechelele lasate de scleroza in placi pot fi reparate... Marinela Chelaru a slabit 6 kg cu ceaiuri si sport...