În fiecare an, 50.000 de români mor răpuși de cancer. Cele mai multe cazuri sunt cele de cancer la sân, cancer pulmonar sau cancer de colon, arată datele prezentate de Cristian Banu, creatorul Docbook, potrivit Adevărul.
Depistarea tardivă a bolii ne situează pe locul 9, în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer, potrivit datelor Eurostat, şi pe locul întâi în topul ţărilor cu cele mai multe decese survenite în urma cancerului de col uterin.
Românii nu fac controale regulate şi amână sfătuirea cu medicul până în ultimul moment
„Toate aceste afecţiuni pot fi prevenite sau depistate în fază incipientă, caz în care protocoalele de tratament pot avea efecte maximale. Dau câteva exemple: 98% dintre cazurile de cancer de colon pot fi prevenite, chiar dacă boala nu dă niciun simpotom, în faza incipientă. În ceea ce priveşte cancerul la sân, rata de vindecare este de 95%, atunci când este depistat timpuriu. De aceea, este vital să mergem la doctor astăzi, dacă vrem să ne bucurăm de ziua de mâine.
„4 februarie a fost Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Cancerului, o cauză pe care o susţinem şi căreia vrem să ne alăturăm prin campania „Prevenţia salvează vieţi!”. Ne-am dat seama că prevenţia cancerului trebuie să fie mai mult decât o idee. Avem nevoie de acţiuni concrete pe care indivizii le pot face şi care să aibă rezultate palpabile şi să prevină multe tipuri de suferinţe care vin cu boala şi tratamentul cancerului. De aceea am apelat la clinicile partenere pentru a trage un semnal de alarmă. Ne dorim ca oamenii să înţeleagă că vorbim despre o maladie care, da, ia vieţi şi lasă cicatrici adânci, dar care, prevenită sau depistată în faze incipiente, poate fi, în cele mai multe cazuri vindecată", a explicat Cristian Banu.